ZAGREBAČKI PRORAČUN

'Razmetni Bandić je trošio milijune, a danak plaćaju djeca'

19.11.2010 u 15:39

Bionic
Reading

SDP o zagrebačkom proračunu službeni stav još nema, HDZ je protiv njega, a HNS bi ga podržao kad bi Milan Bandić građanima priznao da je deset godina lagao i nakon toga napustio gradonačelničku fotelju i otišao

Zagrebački proračun koji je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem zacrtala na 6,790 milijardi kuna nakon što prođe skupštinski odbor za financije i dva čitanja pred gradskim zastupnicima trebao bi krajem godine biti i usvojen.

Ono što je vidljivo iz njegova prijedloga je da su u odnosu na 2010. godinu brojni gradski uredi dobili manje novca, što je bilo i za očekivati s obzirom da je riječ o proračunu koji se nalazi u gabaritima prošlogodišnjeg koji je nakon rebalansa sa 7,4 milijarde spušten na 6,680 milijardi kuna.

Gledano prema planu rashoda proračuna, plaće zaposlenih ostaju na istoj razini, materijalni troškovi blago rastu, a značajno povećanje bilježe rashodi za razne usluge. Uz to treba dodati da će se, kako je to Bandić najavio, rezati subvencije gradskim tvrtkama, poduzetnicima i građanima.

Najveći dobitnik za 2011. je megaured za uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kojim ravna Davor Jelavić. Umjesto 1,551 milijardu kuna s koliko je raspolagao u 2010. godini u planu za 2011. je 1,851 milijardu kuna. Međutim, treba dodati da 300 milijuna kuna 'viška' otpada, kroz različite stavke, na refundiranje novca za projekte koji su već obavljeni u godinama kad se gradilo i radilo na sve strane.

Uz Jelavićev ured plus u 2011. bilježe i Ured gradonačelnika, čiji su troškovi skočili sa 65 na 87 milijuna kuna, te ured prvog gradskog financijaša Slavka Kojića koji je također dobio 20 milijuna više. U Kojićevu uredu najveće povećanje u odnosu na 2010. godinu bilježi servisiranje duga prema bankama, pa će se u 2011. za tu svrhu iskoristiti 156 milijuna kuna.

Najveći gubitnici su Zagrepčani, od kojih će mnogi izgubiti dosadašnje povlastice (gradski prijevoz) ili će im znatno porasti računi za pojedine usluge (vrtići, produženi boravak u školi i sl.).

I dok SDP koji ima većinu u Skupštini još nema službeni stav o Bandićevu prijedlogu, jer ga još proučavaju, HDZ je, doznajemo od gradske zastupnice Danire Bilićprotiv ovakvog prijedloga.

'Proračun je najvažniji gradski dokument i bilo bi neozbiljno da niti dva dana nakon što ga je Bandić predložio izlazimo s bilo kakvim paušalnim ocjenama. Ono što mogu reći je da dohodovni cenzus potiče sivu ekonomiju i da nagla promjena kakva je napravljena sa socijalnim pravima nije dobra, baš kao nije bilo dobro kada se odlučilo da se ljudima dijeli šakom i kapom', kazao je predsjednik skupštinskog odbora za financije Igor Rađenović (SDP).

Glavni HNS-ov ekonomski strateg Dragan Kovačević drži da bi proračun u nekim stvarima i podržao, ali kada bi Bandić priznao desetogodišnju obmanu građana i otišao s vlasti.

'O proračunu grada Zagreba mislim isto što sam rekao i za državni proračun, a to je da je satkan od niza nerealnih stvari. Sin razmetnik potrošio je sve milijune ovoga grada, a sada bi ga trebali spašavati djeca i roditelji, posebno roditelji s jedno, dvoje ili troje djece, pa studenti i đaci koji bi trebali plaćati visoke cijene prijevoza.

Oni čak ne bi plaćali visoke cijene prijevoza, nego neučinkovitost ove gradske uprave. Proračun bih podržao ako bi gradonačelnik rekao: 'Da, lagao sam vas svih ovih 10 godina, prevario sam vas dva puta na izborima, obećavao sam ono što jednostavno nemam, kupovao sam vas kao biračko tijelo, a sad odlazim i dajem nekome drugome da upravlja bolje gradom'', zaključio je Kovačević