STRAHOVLADA ILI STEGA

Zašto se Milinović boji Jadranke Kosor?

19.11.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Pozicija Darka Milinovića u Vladi i HDZ-u dobrano je uzdrmana, sudeći po količini i broju demantija koje šalje u posljednja 24 sata pokušavajući dokazati da se još uvijek nalazi u milosti predsjednice stranke i tvrdeći da mu ona daje podršku

Otišao je toliko daleko da se ekspresno odrekao ambicije da jednoga dana preuzme HDZ. Čega se Milinović boji toliko da odustane od juriša na HDZ-ov tron, ostalo je nedorečeno.

Ali, kao što su neki kolege primijetili, i Damiru Polančecu je premijerka iskazivala naklonost i tapšala ga po ramenu neposredno prije nego je osuđen.

U HDZ-u o slučaju Milinović, ali i o pitanju preslagivanja i preustrojavanja koje je najavila Kosor još na Saboru mladeži vlada muk i kod aktera koji su označeni kao njena nova snaga.

'Ne želim sudjelovati u spekulacijama', uznemireno nam je rekao Goran Marić odgovarajući na pitanje vidi li se u Šukerovoj fotelji. Andrija Hebrang kaže da se potpredsjednik Vlade ogradio od pisanja Večernjeg lista, a mediji su prenijeli skroz nešto drugo. Naravno, mediji nisu mogli ne primijetiti blagi kurs Darka Milinovića prema Ivi Sanaderu, nekada velikom vođi, a danas neprijatelju broj jedan. Tako jer Milinović nakon izvanredne konferencije na kojoj je demantirao novinski tekst cijeli dan proveo na telefonu i televizijama objašnjavajući što je točno tamo rekao. budući da to nije bilo dovoljno, u petak nešto iza podne poslao je i priopćenje u kojem je svoju navodnu podršku Ivi Sanaderu nazvao insinuacijom i podmetanjem.

Hebrang nam je rekao da ni on ne bi išao u Škabrnju ili Vukovar, da je bio na Milinovićom mjestu, prije nego bi sve demantirao.

Očito je da je udarom na Darka Milinovića, osobe koja iskazala jasnu ambiciju da zasjedne u njenu fotelju, Kosor krenula u jačanje pozicije u stranci i možda još iz SAD-a najavljenu rekonstrukciju Vlade.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je neobično što se u isto vrijeme pojavljuje priča da su u nemilosti Darko Milinović i Božidar Kalmeta.

Prema njegovom mišljenju, Kosor će morati ojačati svoju poziciju u stranci, ali to neće moći napraviti udarom na sve o kojima se govori odjednom, poput Branka Vukelića, Ivana Šukera, Darka Milinovića ili Božidara Kalmete. Dok Vukelićevu smjenu svi smatraju gotovom stvari jer nema jaku logistiku u stranci, Gjenero sumnja da će Kosor sada ići na Šukera, jer on ipak vodi jedno krilo u stranci. Zbog toga igra igru po kojoj bi se naslonila na jednoga od dvojice, Kalmetu ili Milinovića, koje ona usmjerava jednog na drugoga. 'Jedan od njih dvojice će u toj borbi pobijediti. Sjetimo se situacije s interpelacijom Kalmete kada je Kosor poslala Milinovića da ga brani', smatra Gjenero. Na taj način bi se Kosor riješila jednog jakog igrača, a stranka ne bi patila jer su iz iste izbore jedinice.