KOMEMORACIJSKA SVEČANOST

Obilježeno stradanje Škabrnje dignute iz pepela

18.11.2010 u 18:36

Bionic
Reading

Državni vrh na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Josipom Friščićem te predstavnicima brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i brojnim mještanima Škabrnje, obilježio je stravično stradanje Škabrnje u kojoj je na ovaj dan poginuo 31 civil i 13 hrvatskih branitelja, a ukupno je tijekom rata u Škabrnji živote izgubilo 86 civila i branitelja

Komemoracija se održala na Trgu doktora Franje Tuđmana, nakon čega su se mještani uputili prema mjesnom groblju, gdje su pod središnjim križem i spomen obilježjem položili vijence.

Marko Miljanić, ratni zapovjednik Škabrnje pozdravio je nazočne te je istaknuo da su Srbi napravili zločine za koje se moraju pokajati i tek im se tada može oprostiti. 'Tek kad dođu i poklone se našim žrtvama, možemo govoriti o oprostu', rekao je Miljanić što je okupljeno mnoštvo pozdravilo odobravanjem. Podsjetio je, a s tim su se složili i brojni žitelji Škabrnje, na činjenicu da za ove zločine još uvijek nitko nije odgovarao.

Predsjednik Ivo Josipović okupljenima je rekao da su ovo trenuci kad se prisjećamo žrtava i svih koji su dali život za najsvetije - domovinu. 'Nasuprot braniteljima, nasuprot svima vama stajalo je zlo, ali vi ste ga pobijedili, a pobijediti, kažu, u ratu treba dvaput: kada ste obranili svoje mjesto i kad ste ga ponovno obnovili. Vi ste to učinili i ja vam se odsrca divim', rekao je Ivo Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor podsjetila je na patnje Vukovara i Škabrnje i istaknula da zločinci moraju stati pred lice pravde jer su nas za to žrtve zadužile. Istaknula je da je Domovinski rat bio pravedan i osloboditeljski te da smo imali pravo braniti svoj dom. Dodala je da su se Škabrnjani imali pravo braniti i unatoč svemu što su prošli njihov je duh ostao živ. 'Digli ste Škabrnju iz pepela i ja vam se klanjam', rekla je Kosor.

Udruga žena u domovinskom ratu ispred zida boli uz mjesnu crkvu postavila je jučer ujutro 86 crnih vreća s imenima i prezimenima žrtava koje su stradale u Škabrnji.

I u Zadru je obilježeno stradanje Škabrnje tako da su djeca osnovnih i srednjih škola u školskim dvorištima zapalila svijeće u znak spomena na stradale žrtve. Isto će biti napravljeno i na Narodnom trgu u Zadru, gdje će u 19 sati članovi Udruge tjelesnih invalida Zadar zajedno s udrugom osoba s invaliditetom Prijatelj zapaliti svijeće. Pozvali su sve građane da dođu i da im se pridruže.

Pad Škabrnje obilježen je i Molitvenim hodom za domovinu - Koracima nade u istinu koji je organizirao Nadbiskupski ordinarijat Zadarske nadbiskupije zajedno s udrugama proisteklima iz Domovinskog rata. Molitveni hod započeo je u 17 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru, a nakon molitve krunice vjernici će prošetati gradom sa zapaljenim svijećama te će se uputiti na euharistijsko slavlje u katedralu Sv. Stošije gdje će misu predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić