18.11. JE POGREŠAN DATUM?

Matić: Vukovar je pao dva dana kasnije

18.11.2010 u 17:09

Bionic
Reading

'Već devetnaest godina govorim da Vukovar nije pao 18., nego 20. studenoga, premda je, u tehničkom smislu to gotovo nevažno', kazao je danas za tportal jedan od sudionika tihe povorke u Vukovaru Predrag Matić Fred, ratnik s Trpinjske ceste – nekadašnji zapovjednik šačice preostalih hrvatskih branitelja što su u Vukovaru srpskoj vojsci pružali otpor i kad su drugi odustali

'Ipak, povijesne istine radi, na taj je detalj važno upozoriti. Osim toga, moji suborci i ja smo na današnji dan prije devetnaest godina itekako pružali otpor', kaže Matić, dodajući da je ogorčen na pojedince koji su se, otišavši s položaja kad je bilo najteže, hvalili po Zagrebu da su 'u Vukovaru ostali do kraja'.

'Zamjeram i nekadašnjem glavnom vojnom zapovjedniku Vukovara koji je dva dana prije ovoga dana napustio grad. Bi li se ono što je uslijedilo dogodilo i da je ostao i vojnički ga predao ostaje pitanje, ali njegova je dužnost bila ostati', rekao je Matić.

Prema službenoj statistici u Vukovaru, koji je branilo oko 1.800 pripadnika tadašnjeg ZNG-a, Policije i dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, poginulo je oko tri i pol tisuće ljudi. Prognano je oko 22 tisuće žitelja, u logorima je završilo sedam tisuća hrvatskih branitelja, o čijem iskustvu, jer je i sam to proživljavao, pisao je i Predrag Matić u svojoj knjizi 'Ništa lažno'.