DA DOĐE DO REZULTATA

'Povjerenstvu za MIG-ove treba još vremena'

17.11.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Ministar obrane Branko Vukelić je na konferenciji za novinare u novim prostorijama Ministarstva u nekadašnjoj vojarni Croatia izjavio da će Povjerenstvo o padu dvaju MIG-ova završiti s radom sredinom prosinca, kada bi trebalo i javnosti objaviti zaključke zašto su se zrakoplovi srušili

'Potrebno je dati vremena Povjerenstvu da bez pritisaka završi posao i dođe do rezultata', rekao je ministar obrane. Branko Vukelić je rekao i da su prikupljeni svi dijelovi palih aviona, što je bilo iznimno teško zbog miniranog terena. Još donedavno im je nedostajala kabina jednog zrakoplova. Sada i novopronađene dijelove treba vještačiti da bi se utvrdilo što se točno dogodilo.

Vukelić je govorio i o prijedlogu proračuna za 2011. godinu te je izrazio zadovoljstvo što će MORH dobiti 20 milijuna kuna više. MORH će tako iz državnog proračuna dobiti 4,96 milijardi kuna, što će biti dovoljno da se osigura normalno funkcioniranje vojske u zemlji i misijama u svijetu.

Kako je naglasio ministar, i iduće godine se nastavljaju veliki projekti naslonjeni na hrvatsko gospodarstvo. 'Hrvatska odora i čizma na hrvatskom vojniku', rekao je Vukelić. Također se nastavljaju aktivnosti opremanja vojske hrvatskim borbeno-oklopnim vozilima koja proizvodi Đuro Đaković u suradnji s Patrijom. 'Prva vozila će biti isporučena početkom sljedeće godine, a u prosjeku očekujem da će se isporučivati tri vozila mjesečno', kaže ministar. Također, do lipnja se očekuje isporuka 3000 komada pušaka HVS kojima bi se postupno trebalo zamijeniti postojeće naoružanje. Pušku će na terenu, rekao je ministar, prvi testirati naši vojnici u misiji na Golanskoj visoravni, a potom i u Afganistanu.

Novac će se još trošiti i za izgradnju službenih stanova u Slunju i Splitu, zatim za sudjelovanje u naših vojnika u vojnim misijama u svijetu. U MORH su također osigurali i inicijalna sredstva za izgradnju četiri broda za Obalnu stražu koja bi se gradila u domaćim brodogradilištima.

Ministar se osvrnuo i na medijske napise o smanjenju plaća u VSOA-i rekavši da nije riječ o smanjenju plaća već o ukidanju drugog dodatka na plaću. Vukelić je poručio da se na taj način pokušalo izvršiti pritisak da se odustane od smanjenja što bi značilo da su neki nedodirljivi i da ih se ne smije dirati neizravno optuživši šefa VSOA-e generala Dragu Grdića da je on osobno novinarima dao lažne podatke.

General zbora Josip Lucić
sam je odgovorio i na upit o takozvanim 'generalskim odmaralištima', tj. na optužbe da vojska bez građevinskih dozvola gradi apartmane, rekavši da imaju sve potrebna dopuštenja i izbjegavši upotrijebiti riječ dozvola, dok je sam ministar rekao da je to pitanje za ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinu Matulović-Dropulić.