DIVLJANJE PO RAZORENOM GRADU

Kako je Vukovar izgledao nakon pada?

18.11.2010 u 07:25

Bionic
Reading

Iako se godišnjica pada Vukovara obilježava 18. studenoga, malo je poznato da je posljednji otpor hrvatskih branitelja slomljen dva dana kasnije, 20. studenoga. Donosimo vam fotografije snimljene neposredno nakon pada grada koje su snimili strani fotoreporteri

Najkrvavije bitke Domovinskog rata većina se sjeća samo na današnji dan. Koliku su hrabrost pokazali branitelji Vukovara, najbolje govore brojke.


Vukovar je branilo oko dvije tisuće pripadnika Zbora narodne garde, MUP-a i HOS-a. Legendarna 204. vukovarska brigada osnovana je tek krajem rujna 1991. godine, a prvi zapovjednik bio je Mile Dedaković Jastreb, a potom i Branko Borković, zvani Mladi Jastreb. Poput brojnosti vojnika, niti mehanizacija nam nije bila jača strana. Na vukovarskom bojištu bilo je tek 26 tenkova i oklopnih transportera te osamdesetak topova.

Na drugoj strani bila je JNA sa srpskim paravojnim jedinicama. Agresori su bili višestruko brojčano nadmoćni: 30 tisuća vojnika, oko 1.600 oklopnih borbenih vozila te više od tisuću topova. No teška mehanizacija JNA slomila je zube na Trpinjskoj cesti, čiju je obranu vodio legendarni Blago Zadro

Branitelji su tri mjeseca branili grad, čime su ostalim dijelovima Hrvatske omogućili bolju pripremu za predstojeće napade JNA i paravojnih srpskih formacija. Vukovar je gotovo potpuno razoren. Na grad je dnevno u prosjeku padalo sedam do osam tisuća granata. Omiljena meta agresora bila je Vukovarska bolnica. Iz nje su nakon pada grada odvedeni ranjenici te pogubljeni na Ovčari. Dosad ih je 200 identificirano.

Među njima je i vukovarski novinar Siniša Glavašević, koji je tijekom okupacije iz podruma radijskim eterom dizao moral Vukovaraca. 'Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?', napisao je Glavašević u svom eseju 'Priča o gradu'. Iako JNA više ne postoji,  Vukovar je gotovo dva desetljeća nakon što je Glavašević napisao ove riječi i dalje u mraku.

Vukovarci nemaju posla, međunacionalne tenzije i dalje se osjećaju, a sudbina 345 Vukovaraca je nepoznata.