FINALE PREGOVORA

Europski pučani dali vjetar u leđa Hrvatskoj

17.11.2010 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatska politički i kulturološki pripada Europi, ali ulazak u EU ne završava pristupanjem, nego se politički proces nastavlja, izjavio je u srijedu u Osijeku predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens

'Za razliku od drugih zemalja koje teže ulasku u EU, Hrvatska se prosječnom Europljaninu čini kao jednostavan slučaj... Svi se slažu da pripada Uniji i politički i kulturološki', rekao je Martens na konferenciji 'Hrvatska i EU'.

Dodao je da put u Uniju ne završava pristupanjem, nego će se napori koje Hrvatska ulaže tek tada pojačati i postati istinskim. 'Ljudi u Hrvatskoj i EU moraju gledati na hrvatsko članstvo ne kao na unaprijed donesen zaključak, nego živući politički proces koji se nastavlja', istaknuo je predsjednik najjače političke frakcije u Europskom parlamentu.

Belgijski političar čestitao je premijerki Kosor na predanosti europskom putu i istaknuo da u tome ima punu potporu EPP-a. 'Nadamo se da će (premijerka Kosor) biti prva premijerka koja će u Europskom vijeću predstavljati Hrvatsku kao punopravnog člana Unije', rekao je Martens.

Iz redova EPP-a dolaze predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europskog parlamenta Erhard Busek, pa je ta politička frakcija više nego ikad u prilici utjecati na pravac kojim ide Unija.

'Mi u EPP-u smatramo da Unija mora biti ujedinjena i jaka, imati odgovornost prema susjedima te biti otvorena i poštena u svom odnosu', istaknuo je čelnik te konzervativne političke opcije koji je HDZ i HSS, članice EPP-a, prozvao 'stvarnim europskim snagama na Balkanu'.

Kosor: Zadnji metri europskog maratona

Premijerka Kosor rekla je da Hrvatska trči posljednje metre maratona prema punopravnom članstvu u EU, koji su lakši jer je bodre prijatelji poput Martensa i EPP-a.

'Pregovori još traju i, kada završe, moći ćemo izaći pred građane i reći im da smo svoje obavili najbolje što smo znali, a na vama je red da odlučite', rekla je Kosor koja ne dvoji da će velik broj birača na referendumu o pristupanju iduće godine zaokružiti 'da' te pozvala sve političke stranke da zajedno pozovu građane da se izjasne za ulazak u Uniju, bez obzira što su iduće godine i parlamentarni izbori.

HDZ je na konferenciju u Osijeku pozvao i predstavnike SDP-a i HNS-a, no oni se nisu odazvali. Premijerka je najavila da će ona doći na njihove slične skupove o EU koje budu organizirale te oporbene stranke.

Na skupu u hotelu Osijek sudjeluju HDZ-ovi koalicijski partneri, predsjednik HSS-a Josip Friščić i zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac koji, rekla je Kosor, s HDZ-om čine čvrstu koaliciju. Proteklih tjedana prevladali smo teške izazove, sigurna sam da će tako biti i s proračunom, ocijenila je hrvatska premijerka.

Osječkom HDZ-u čestitala je 21. rođendan i pritom se prisjetila nedalekog Vukovara koji ovih dana obilježava 19. obljetnicu pada. 'Sve što ćemo donijeti u EU iz Osijeka, Vukovara, Slavonije i cijele Hrvatske je dokaz da pripadamo europskom civilizacijskom krugu i da se ulaskom u EU vraćamo kući', istaknula je premijerka.

Kao najvažnije zadatke na kraju europskog puta navela je borbu protiv korupcije i kriminala te tržišno natjecanje, ističući da će njezina vlada provesti sve reformske mjere, bez obzira koliko bile teške i bolne.

'Program oporavka se provodi i ustrajemo na dosljednom provođenju svake mjere, bez obzira kako teška bila i koliko otpora na različitim razinama nailazimo', naglasila je Kosor.