PRORAČUN ZA 2011.

Bandić priznao da se ponašao kao pijani milijunaš

17.11.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Proračun Grada Zagreba za 2011. iznosi 6,790 milijardi kuna, što je za 110 milijuna kuna odnosno 1,65 posto više od ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna koji je iznosio 6,680 milijardi kuna

Gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da je riječ o socijalno odgovornom proračunu koji ne dira sredstva za malo i srednje poduzetništvo, plaće službenika i namještenika u njemu ostaju na razini 2010, ali isto tako smatra da je složen po principu socijalne pravednosti.

U prijevodu, to znači da se sada većina građana neće više moći voziti besplatno javnim prijevozom, nego su napravljene kategorije prema prihodima.

'Subvencije su dosad bile linearne, ali toga od sada više nema. Dosad smo dijelili šakom i kapom zato što smo imali. Davali smo i onima kojima nismo trebali', kazao je Bandić i dodao da će se tek sredinom iduće godine znati koliko se uštedjelo rezanjem brojnih subvencija, participacija i novčanim pomoćima.

Gradski ministar financija Slavko Kojić drži da je riječ o mudrom proračunu u kojem će se s manje novca raditi isto što i do sada.

'Najbolja vremena su iza nas i proračun na kojem smo radili mjesec i pol dana donesen je u nikad težim okolnostima. Jedinice lokalne samouprave kolateralne su žrtve u krizi, nama je država u tri godine kroz različite mjere porezne politike uzela tri milijarde kuna. Da toga nije bilo, mi danas ne bismo bili tu gdje jesmo', naglasio je Kojić.

Upitan osjeća li da je priznanjem po kojem je dijelio šakom i kapom zapravo priznao da je bio loš gospodar novca poreznih obveznika, gradonačelnik je najprije ustvrdio da nema komentara, da bi potom ipak rekao da je on taj novac dao Zagrepčanima, a ne građanima Čakovca, Varaždina, Splita ili nekog četvrtog.

'U gradskoj kasi više nema novca za pokrivanje pijanih milijunaša, raznih luftbrenzera i sličnih tipova', zaključio je Bandić zaboravivši valjda da se godinama s njegovim potpisom na papiru izdvajao gradski novac za donacije diljem Hrvatske i BiH.

Podsjetimo samo da je u kolovozu 2008. sto tisuća kuna dobio Croatiastudio iz Mostara, a ista svota pripala je i Zamaku iz Metkovića zbog podmirenja troškova gostovanja Andrea Bocellija u Međugorju.

Bandić je iste godine bio darežljiv i prema čelniku zagrebačke Hvidre Ivanu Pandži, odnosno prema njegovom Jockey klubu Hrvatske, kojem je dao 90 tisuća kuna za podmirenje troškova za članstvo u International Federation of Horseracing Authorities. Hrvatsko narodno kazalište u Splitu je od Zagrebačkog holdinga kada je Bandić bio jedini član Skupštine megatvrtke dobilo 150 tisuća kuna i moglismo bi tako u nedogled jer je lista donacija koje je Bandić dao podulja.