ZONA SUMRAKA U VUKOVARU

Raste broj kaznenih prijava, smjena direktora i odustajanja investitora

16.11.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Otkako ju je u ožujku prošle godine otvorio tadašnji premijer Ivo Sanader, Vukovarska gospodarska zona, najavljivana kao pokretač gospodarskog razvoja Vukovara, postala je ishodište za kaznene prijave, smjene direktora i bijeg investitora

U manje od dvije godine promijenila je čak četiri direktora, zbog 'čudnih' ugovora s ulagačima podizane su kaznene prijave, a investitori su, jedan po jedan, počeli odustajati od ulaganja, pa je Vukovar ostao bez zajamčenih i neophodnih radnih mjesta. Posljednju u nizu kaznenih prijava podnio je početkom tjedna Vukovarac Nikola Toth, jedno vrijeme i sam član Nadzornog odbora Gospodarske zone, a na njegovoj meti našao se gradonačelnik Željko Sabo. Toth ga u prijavi, podnesenoj u svojstvu građanina, tereti za 'zlouporabu ovlasti i manipulaciju legalnim postupcima kojima je uzurpirao vlast i upravu nad tvrtkom'. Konkretan slučaj na kojem temelji kaznenu prijavu je ugovor s tvrtkom M-San nekretnine.

'Gradonačelnik je propustio naplatiti odštetu od tvrtke M-San, koja je odustala od investicije, i tako nanio štetu Gospodarskoj zoni, ali i gradskom proračunu od najmanje 21 milijun kuna što se trebalo naplatiti njihovim odlaskom. Dodatna šteta pričinjena je skoro osmomjesečnim zaprečavanjem poslovanja Zone zbog nepostojanja uprave', upozorio je Toth

Gradonačelnika je Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru Toth prijavio za čak četiri kaznena djela – nesavjesno gospodarsko poslovanje, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabu položaja i nesavjestan rad u službi. Zamjera mu i činjenicu da je u godinu i pol dana smijenio i postavio čak četvoricu direktora Zone, od kojih su, kako tvrdi, trojica bila nekvalificirana ili nisu udovoljavala uvjetima za tu poziciju.

Dok je HDZ-ovca Dražena Čovića smijenio s direktorske pozicije ubrzo po preuzimanju gradonačelničke dužnosti, Sabo je redom postavljao nove direktore iz redova gradske uprave – Dražena Čuliga, Sinišu Kovačića i Dragana Njegića. Istodobno je Sabo protiv Čovića, svoje prethodnice Zdenke Buljan i nekadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Zone Mirka Ćavare podnio kaznenu prijavu zbog štetnih poslovnih ugovora, korištenja službenoga položaja i statusa radi pogodovanja sebi i drugima te nesavjesnog gospodarskog poslovanja.

'Poduzeo sam sve što kao gradonačelnik u okviru svojih zakonskih ovlasti imam, a za kaznenu prijavu koju sam podnio uskoro očekujem okončanje istrage i dobivanje određenih odgovora. Što se tiče posljednje kaznene prijave, znam da protiv mene ima još prijava, ali to me ne zabrinjava. Bolje bi bilo od onih koji su ih podnosili da o tome izvijeste javnost. Radim po zakonu i sve moje aktivnosti mogu se provjeriti', odgovorio je prozvani gradonačelnik Sabo.

Direktori su se mijenjali, kaznene prijave redale, investitori odlazili, a u Zoni koja se rasprostire na 33 hektara i u koju je uloženo 27 milijuna kuna nicali su samo korovi i, ono što muči sve Vukovarce – alergena ambrozija. Doduše, jedan drugi 'jaki adut' Gospodarske zone u Vukovaru – zagrebački Kroko International Vukovarcima je, po odustajanju od pet milijuna eura vrijednog projekta, ostavio 20.000 kuna upravo za uništavanje ambrozije.