KATASTROFALNO STANJE U ZDRAVSTVU

Smrtnost u Zagrebu dvaput viša nego u EU-u

16.11.2010 u 16:54

Bionic
Reading

Ako je suditi prema izjavama predsjednika Odbora za zdravstvo Gradske skupštine dr. Dragana Korolije Marinića, kirurga na Rebru, situacija u zagrebačkom zdravstvu je katastrofalna. Iako imamo višak liječnika, smrtnost je uglavnom gradu dvostruko veća od prosjeka Europske unije

Iako se mnogo novca ulaže u medicinsku opremu, a stručnost liječnika nije upitna, Korolija Marinić smatra da je za takvo stanje kriva stihijska nabava opreme, liječnici koji ne poštuju smjernice liječenja te bolnice koje imaju višak kadrova, piše Večernji list.
'Imamo 16 magneta, 40-ak CT uređaja i čak tri PET CT aparata, koliko i Belgija, dok, primjerice Sv. Duh muku muči jer treba samo ultrazvuk', objasnio je Korolija Marinić i dodao da nam fali sustav kontrole.


Protokol u liječenju pacijenata liječnici provode samovoljno jer nema sustava kontrole. Višak liječnika u zagrebačkim bolnicama, tvrdi, nanosi ekonomsku štetu i loše utječe na kvalitetu liječenja, a sve zato što se ne želi izračunati i uravnotežiti ponuda i potražnja liječnika.

'Ako abdominalni kirurg u EU-u obavi od 200 do 250 operacija godišnje, a na Rebru radi 36 kirurga, onda ih je na oko 6.000 operacija bar pet viška. Slična situacija i u ostalim zagrebačkim bolnicama, pa nije jasno zašto se svake godine primi 15-ak specijalizanata', kaže dr. Korolija Marinić.

Tako se, dodaje, nanosi šteta mladim liječnicima jer nemaju prakse u operacijskim dvoranama, a i pitanje je gdje će se zaposliti. Smatra da treba dati veću važnost liječnicima obiteljske medicine jer bi se time rasteretile bolnice. 'Obiteljski su liječnici postali pisači uputnica i recepata. Broj pacijenata po liječniku trebalo bi smanjiti sa 1.800 na 1.500, ginekologu sa 5.030 na 4.000, a pedijatru sa 1.340 na 800 pacijenata', kaže dr. Korolija Marinić.

Kritizirao je i sustav hitne pomoći. Naime, stopa smrtnosti od mjesta nesreće do ulaska pacijenta u bolnicu je visokih 13,95 posto, što je gotovo četiri puta više od smrtnosti u EU-u. Korolija Marinić kaže da je za takvu situaciju kriva loša organizacija i manjak timova.