DOBITNICI NAGRADE LUKA RITZ

Ovo su pravi hrvatski heroji

16.11.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Tek dva dana nakon što je 17-godišnji Miroslav Tunjić, žrtva nasilja, preminuo, u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici dvojica tinejdžera su dobila nagrade nazvane po najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Hrvatskoj, Luki Ritzu

Ove godine Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodijeljena je 15-godišnjem Pavlu Škoki Gavranoviću i 19-godišnjem Kristijanu Vincetiću. Njih su dvojica svaki na svoj način svojim životom i primjerom promovirali borbu protiv nasilja.


15-godišnji Pavao, učenik zagrebačke 13. gimnazije, dok je bio osnovac organizirao je i sudjelovao u projektima koji su upozoravali na problem nasilja. Jedan od tih projekta je i Bubanj sve lakše podnosi. Pavao je otkrio da je i sam bio žrtva nasilja u školi, no verbalnog, a ne fizičkog.

'Mislim da sve dolazi od obitelji. Ako je dijete izloženo nasilju, tako će se i ponašati', rekao je Pavao. 'Maloljetnički zatvor nije dobar i ne bi trebao postojati jer može samo pogoršati nasilnički karakter', izjavio je dobitnik nagrade i dodao kako bi umjesto zatvora kazna trebala biti komunalni ili humanitarni rad.

19-godišnji Kristijan Vincetić učenik je Željezničke tehničke škole u Zagrebu. Iako se okitio svjetskim i europskim medaljama u plivanju za osobe s invaliditetom, Kristijan kaže kako mu je ova nagrada posebno draga. Kao i Pavle, Kristijan smatra da je najveći problem nasilje u obitelji. 'Nikada nisam bio izložen nasilju makar sam invalid, no znam se postaviti', rekao je Kristijan koji se uz plivanje bavi i inovacijom. Ponosan je na nagradu koju je na Salonu inovacija INOVA dobio za eko karting.

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Boris Šprem istaknuo je da je nasilna smrt mladog Županjca Miroslava zasjenila današnju svečanost. 'Moramo učiniti sve da nasilja bude sve manje i da nestanu slični slučajevi u kojima su žrtve ljudi kao Miroslav Tunjić ili Luka Ritz', rekao je Šprem.  'Svatko ima pravo da živi i bude ono što jest', zaključio je predsjednik Gradske skupštine.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je pak kako je borba protiv nasilja obaveza obrazovnih institucija, medija i vlasti. 'Sudbina Luke Ritza traži da svjedočimo kako nasilje nije hrabrost', zaključio je gradonačelnik.