DIJAGNOZA ŠEFKA OMERBAŠIĆA

'Mito i korupcija zahvatili i organe vlasti'

16.11.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Muslimani diljem svijeta slave jedan od najvećih islamskih blagdana, Kurban Bajram, čija su obilježja molitva, žrtva (kurban) i hodočašće (hadž) u sveta mjesta Meku i Medinu, a središnju bajramsku svečanost i molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je jutros muftija Šefko Omerbašić, predsjednik Meršihata islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj

Nakon prigodnih molitvi uz taj veliki blagdan Šefko Omerbašić se osvrnuo na brojne krize - ekonomske, moralne i ljudske - koje uništavaju ljudski rod. Posebno je upozorio na ljudsku pomamu i bogaćenje i strah od siromaštva rekavši da se u tome očituje nedostatak vjere i morala. Dodao je da su korupcija i mito zahvatili cijelo društvo, a što je najgore - i organe vlasti.

'Brojne osobe iz vlasti izgubile su svaki osjećaj za ljudsko i mnogo je onih koji da učine nešto za državu uzimaju sve što nađu pred njima', rekao je.

Upozorio je da nemoralne ponude nisu strane ni pripadnicima islama ako se nađu u takvim situacijama. Založio se za solidarnost među članovima islamske zajednice na pomoć siromašnima, na jačanje vjere i očuvanje vlastitog identiteta.

Ponovio je da su vjernicima Kurban Bajram čestitali i predstavnici hrvatskih državnih vlasti.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što su ove godine iz islamske vjerske zajednice u Zagrebu u Meku i Medinu hodočastila 74 njihova člana (hadžije), što je dosad najviše otkako zajednica postoji.