Hrvatska JOSIPOVIĆEVA PORUKA GRAĐANIMA

'Tko ne ispunjava vaša očekivanja, smijenite ga na idućim izborima'

Predsjednik Republike Ivo Josipović na predavanju o borbi protiv korupcije, održanom na splitskom sveučilištu, izrazio je nezadovoljstvo malim brojem sudskih presuda za kazneno djelo pranja novca

Nakon predavanja na splitskom sveučilištu nazočni su postavili pitanja predsjedniku Josipoviću, iznoseći primjere iz Splita koji, po njihovu mišljenju, ilustriraju korupciju.

Odgovarajući na ta pitanja Josipović je naglasio da u borbi protiv korupcije građani mogu pomoći na izborima. 'Tko ne ispunjava vaša očekivanja, smijenite ga na idućim izborima', rekao je.

'U našoj pravosudnoj povijesti do sada su donesene samo dvije ili tri presude za kazneno djelo pranja novca', rekao je Josipović. Naglasio je da je sprječavanje pranja novca od iznimne važnosti za Hrvatsku jer postoje slučajevi u kojima su se pojedinci domogli 'ekstremno visokih iznosa novca' na nezakonit način.

'Hrvatska je visokokourumpirana zemlja u kojoj je korupcija duboko ušla u sve pore društva i postala način života, ali je u posljednje vrijeme primjetno da u cijelom društvu sazrijeva svijest o neminovnosti borbe protiv nje', ocijenio je Josipović. Istaknuo je da je borba protiv korupcije 'možda ključ ulaska Hrvatske u EU' te da na tome ustrajavaju i predstavnici EU-a.

Predsjednik Republike je također naglasio da je nužno u borbi protiv korupcije 'pod poseban fokus staviti političare' jer oni pridonose korupciji koja je, kako je rekao, 'povezana s vlašću i moći'.

'Proces privatizacije unesrećio je naše gospodarstvo i unazadio Hrvatsku nekoliko desetljeća, ne samo ekonomski, već i moralno', kazao je Josipović, dodavši da je u pretvorbi i privatizaciji bez posla ostalo 400.000 ljudi.

Smatra da korupcija nije samo nacionalni problem, jer gotovo da nema slučaja korupcije a da nema međunarodnu komponentu. Napomenuo je da u Hrvatskoj gotovo da nema ni jednog koruptivnog slučaja a da nije povezan s nekom stranom zemljom te dodao da na to upozorava i u svojim razgovorima s predstavnicima stranih zemalja.

'Često predstavnicima iz inozemstva kažem da Hrvatska ima problem s korupcijom, ali da je on povezan možda i sa zemljom iz koje dolazi sugovornik', rekao je Josipović.

'Kriminalci iz zemalja naše regije često bolje surađuju nego države, ali to se sada mijenja unaprjeđenjem suradnje između država u regiji', kazao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još