PREDSTAVA ZA ODABRANE

Sanader u sumrak posjetio splitski škver

13.02.2009 u 19:30

Bionic
Reading

Ugovore o državnoj potpori od 144 milijuna kuna za izgradnju šest brodova za domaće brodare u hrvatskim brodogradilištima potpisali su kasno poslijepodne u Brodosplitu ministar mora, prometa i infrastukture Božidar Kalmeta i čelni ljudi zadarske Tankerske plovidbe, Uljanik plovidbe iz Pule i splitskog Jadropolova, a potpisivanju su bili nazočni predsjednik Sabora Luka Bebića i premijer Ivo Sanader

SPLIT - Istaknuto je da se radi o realizaciji prvog dijela programa izgradnje ukupno 11 brodova za domaće brodare do 2011. godine.

Ministar Kalmeta je kazao kako je cjelokupna investicija u tih 11 brodova 556 miljuna dolara, a da će hrvatska Vlada subvencionirati 240 miljuna kuna.

Po njegovim riječima uvjet ove subvencije je da brodovi plove pod hrvatskom zastavom, da budu upisani u Hrvatski registar brodova i da pomorci na njima budu građani Hrvatske.

Kazao je kako je odluka o subvencioniranju izgradnje ovih brodova donesena prošlog mjeseca.

Četiri od danas ugovorenih šest brodova gradit će se u "Brodosplitu", a dva u riječkom "3. maju", rečeno je na ceremoniji potpisivanja ugovora. Po dva broda gradit će se svakog od tri brodara.

Premijer Sanader je pozdravljajući današnje potpisivanje ugovora istaknuo kako će hrvatska brodogradnja ostati sačuvana te će i dalje biti hrvatski brend.

Napominjući kako je bilo puno bure oko privatizacije brodogradilišta, premijer je rekao da će ona biti privatizirana radi učinkovitijeg poslovanja, ali će u odabiru strateških partnera zajedno sudjelovati Vlada, predstavnici uprava škverova i predstavnici škverskih sindikata.

Prednost će imati oni strateški partneri koji budu jamčili nastavak djelatnosti (gradnje brodova) i očuvanje radnih mjesta, kazao je premijer Sanader.

Istaknuo je da se pri ulasku u EU moraju poštivati europski standardi.

"Ove subvencije su u skladu sa standardima EU-a, jer mi subvencioniramo brodare, što je i u Europskoj uniji dopušteno, a brodari su odlučili graditi brodove u našim škverovima", naglasio je premijer Sanader.

Dodao je kako mu je drago što je i splitski škver dobio posao za izgradnju četiri broda iz današnjeg ugovora te je najavio da će radnici splitskog škvera biti angažirani i u izgradnji mosta kopno Pelješac.

"Pelješki most će biti izgrađen da bismo teritorijalno povezali Hrvatsku. Pelješki most će doprinijeti suzbijanju teritorijalne izoliranosti Hrvatskog juga i doprinijeti revitalizaciji Pelješca i okolnih otoka", kazao je premijer. Dodao je kako će u izgradnju Pelješkog mosta biti angažiran i slavonskobrodski "Đuro Đaković".

Na upit je li današnje potpisivanje ugovora o gradnji šest brodova za domaće brodare u domaćim brodogradilištima umirivanje škverskih radnika uoči lokalnih izbora, Sanader je kratko odgovori: "To je smiješno".

Predsjednik Uprave "Brodosplita" Srđan Kovač je rekao kako je današnje potpisivanje ugovora iznimno važno za splitsko bodogradilište. To je dodatni poticaj nama u Brodosplitu na očuvanju radnih mjesta, kazao je.

I direktor pulske "Uljanik plovidbe" Dragutin Pavletić je rekao kako su danas potpisani ugovori veliki poticaj ne samo za hrvatske brodare nego i za brodograditelje te je zahvalio Vladi i premijeru Sanaderu.