CJELODNEVNI CIRKUS U SPLITU

Uz kaos, blato i nervozu otvoren City Centar

12.11.2010 u 16:22

Bionic
Reading

Svečano otvaranje kasnilo je više od tri sata jer su protupožarni inspektori obavljali posljednje kontrole. Uporabna dozvola ispisana je na licu mjesta. Kupce su dočekali prosvjednici i prometna blokada te nedovršena Vukovarska ulica, a kućama su otišli s blatom na cipelama

City Centar One u Splitu, najveći trgovački centar u Dalmaciji, otvoren je nešto iza 15 sati – nakon puna tri sata čekanja, nervoze i kaosa. Kupci su satima stajali pred ulazima, austrijski i hrvatski vlasnici kompleksa nervozno su šetali centrom, a inspektori su polako i strpljivo obavljali posljednje kontrole.

City Centar, naime, u zakazano vrijeme otvaranja nije imao sve potrebne dozvole, čekali su se certifikati za protupožarnu zaštitu – ali i gradonačelnik Željko Kerum, koji se ukazao tek nakon što je postalo jasno da će svi papiri biti sređeni.

Kako doznajemo, uporabna dozvola ispisana je doslovce na licu mjesta – inspektori i službenici Županije tek su oko 15 sati udarili svoj posljednji pečat.

I prije svečanog otvaranja, ovaj dio grada bio je u potpunom kolapsu: obližnja Vukovarska ulica, jedini prilazni put, još uvijek nijedovršena, pa su tisuće kupaca zaobilazile bagere, izbjegavale valjke ihodale doslovce kroz blato. Cijelom cirkusu priključili su se iprosvjednici: dvadesetak građana sat i pol vremena blokiralo je pristup,nezadovoljni jer tvrde da su im Grad Split i investitori otelizemljište. Desecima parola dočekali su i jednog od austrijskih vlasnika,koji se nije želio predstaviti, pa s mu na tečnom njemačkom objasnili da zajedno s Kerumovom vlasti sudjeluje u lopovluku i pljački. Austrijanac je sve mirno odslušao, gradonačelnik je naknadno ponovio da 'on s time nema veze', a nakon sat i pol vremena blokade i prosvjednici su se na koncu povukli.

Cjelodnevni cirkus na Mejašima okončao je Kerum osobno, koji je prerezao vrpcu i novinarima objasnio da je to dokaz da radi u interesu grada – da je htio ići na ruku sebi i svom 'Jokeru', kaže, blokirao bi otvaranje.

City Centar uvjerljivo je najveća potrošačka meka u Dalmaciji: na 100 tisuća kvadrata smješteno je 150 poslovnih prostora trgovačkog, ugostiteljskog i uslužnog sadržaja, uz garažu s pet katova i 2.700 parkirališnih mjesta.