Hrvatska POSJETILI SABOR I VLADU

MMF zabrinut zbog odgađanja reformi?

  • Autor: Maja Šurina
  • 11.11.2010 18:00:40
  • 11.11.2010 15:12:31

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda koje cijeli tjedan provodi u Hrvatskoj danas je posjetilo i Sabor, odnosno saborski Odbor za financije. Dok predsjednik tog Odbora HDZ-ov Goran Marić kaže da je MMF pohvalio Vladine planove, potpredsjednik Odbora SDP-ov Gordan Maras kaže da su MMF-ovci zabrinuti oko neprovođenja reformi

'Sa zadovoljstvom smo primili informaciju od voditeljice izaslanstva Zuzane Murgasove da je Hrvatska učinila mnogo u dijagnosticiranju problema, da je pohvalila mjere koje je Vlada donijela za gospodarski oporavak, da je konstatirala da će se, ako se te mjere provedu, riješiti mnogi gospodarski problemi. Kazala je da smo učinili veliki korak u dobrom smjeru i na dobrom putu, ali naznačila da bi bilo dobro da se napravi korak u racionalizaciji javnog sektora i povećanju učinkovitosti javnog sektora', kratko je prepričao sastanak predsjednik Odbora za financije Goran Marić.

MMF-ovci su, prema Marićevim riječima, pohvalili je mjere i plan da deficit bude dva posto 2013. te poručili da je to dobar plan na kojem treba ustrajati.

Međutim, SDP-ov potpredsjednik odbora Gordan Maras kaže da su iz MMF-a upozorili da odgađanje reformi Hrvatsku može dovesti u još težu situaciju.

'Ovakvi sastanci su takvi da rnitko ne dramatizira, ali su upozorili da će odgađanje reformi dovesti Hrvatsku u još težu poziciju. I još jedna stvar, gospodarski oporavak koji se očekuje sljedeće godine je više na razini statistike i on će, ako ga bude, biti malen, ali su projekcije za naredne godine slabe zbog niske konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i zbog toga što Vlada ne provodi reforme. Mi ne možemo biti zadovoljni stopama rasta od jedan ili 1,5 posto s obzirom na to da smo u dvije godine izgubili osam posto. Ukoliko želimo servisirati svoja zaduženja, ukoliko želimo zaposliti ljude, moramo planirati stope rasta između četii i pet posto', kazao je Maras.

Na pitanje novinara na koje su točno reforme mislili u MMF-u, Maras je rekao: 'Reforme koje spominje i SDP. Moramo provesti reformu javne uprave, moramo smanjiti javnu potrošnju, promijeniti strukturu deficita. Nema tu puno mudrosti. Jednostavno treba hrabrosti, a ne čekati izbore i na neki način balzamirati cijelu Hrvatsku i dovesti je u još težu situaciju jer će nam i novi proračun donijeti nova zaduženja, deficit od 15 milijardi kuna koji nije ono što Hrvatskoj treba.'

Premijerka Kosor na sastanku je iznijela ključne ciljeve Vlade u stvaranju uvjeta za oporavak i gospodarski rast.

U tom kontekstu, piše Hina, govorila je o Programu gospodarskog oporavka i spomenula neke od provedenih mjera, kao što je smanjivanje neporeznih davanja, pokretanje novog investicijskog ciklusa kroz tridesetak projekata te mjere potpore gospodarstvu kroz modele A, B i C.

I ovaj puta naglasila je da je osnovna intencija Programa stvaranje konkurentnog gospodarstva kako bi se omogućila bolja kvaliteta življenja na načelima stabilnosti i održivosti.

Također, Kosor je rekla da se nastavlja i sa svim projektima racionalizacije i spomenula Ured za objedinjenu javnu nabavu, ali je govorila i o ubrzanoj provedbi reforma, od pravosuđa, zdravstva, preko mirovinskog osiguranja do državne i lokalne uprave.

U svjetlu donošenja Državnog proračuna za 2011. godinu Kosor kaže kako je Vlada donijela odluku da se rashodi neće povećavati i naglasila kako Hrvatska po prvi put donosi i Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Zuzana Murgasova dala je potporu Programu gospodarskog oporavka Vlade RH, istaknuvši pri tom da se već sada vide neki od efekata provedenih mjera i dodala da treba ustrajati u njegovom provođenju. Iako su kratkoročno gledano reforme teške, ali u budućnosti će omogućiti prije svega jačanje gospodarstva te bolji standard građana.

Voditeljica Misije MMF-a u Hrvatskoj pozdravila je i zamrzavanje proračunskih rashoda u iduće dvije godine kao i donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Zahvalila je predsjednici Vlade Kosor na prijemu u sklopu redovitog godišnjeg posjeta Misije MMF-a, navodi se u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još