KI BI DA BI

Država će izgraditi zatvor od milijardu kuna

13.02.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatski sabor izglasao je danas Akcijski plan za unaprjeđenje zatvorskog sustava, kojim se želi stati na kraj gorućim problemima sustava - prenapučenosti zatvora i manjku osoblja

Vladinim Akcijskim planom, čije su mjere 'teške' oko 300 milijuna kuna i trebale bi se provesti do 2013., namjerava se osigurati više od 1200 novih mjesta za zatvorenike i uspostaviti sustav probacije.

Racionalnijim korištenjem postojećih zatvorskih kapaciteta kani se osigurati 343 mjesta za zatvorenike, a dodatnih 420 mjesta dobilo bi se izgradnjom novog objekta u glinskom zatvoru, koji će biti završen do rujna 2010.

Planirana je i izgradnja novoga zatvora za 500 zatvorenika, koja će državu koštati oko milijardu kuna.

Plan predviđa i osnivanje nacionalnog nezavisnog tijela za nadzor zatvorskog sustava, te jačanje Uprave za zatvorski sustav i njezine koordinacije sa zatvorima i kaznionicama.

Predviđeno je i uvođenje probacijskog sustava koji će omogućiti izricanje mjera kućnog pritvora i uvjetnog puštanja na slobodu uz pojačan nadzor, mjera društveno korisnog rada, organiziranje podrške žrtvama kaznenih djela i njihovim obiteljima.

Uz Akcijski plan, zastupnici su prihvatili i Izvješće o radu zatvora, kaznionica i odgojnih zavoda u 2007.

Sabor je donio Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, kojim se ove godine predviđa prilagodba 57 zakona. U prvom kvartalu predviđeno je donošenje 20 zakona, u drugom 28, u trećem 8 i u posljednjem kvartalu jednog zakona.

Izmijenjen je Zakon o kreditnim unijama, čime je uređen nadzor nad štedno-kreditnim zadrugama u postupku likvidacije, dok je izmjenama Zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice Parkom prirode površina tog parka smanjena za gotovo pet tisuća hektara.

Izglasan je Zakon o osnivanju Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, u koji će se uključiti Stanica za južne kulture - Dubrovnik, Zavod za voćarstvo, Zavod za tlo, Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, te Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu. Centrom se želi olakšati i potaknuti procese prilagodbe, rasta i razvoja poljoprivrednog sektora i cjelokupnog ruralnog prostora u uvjetima globalizacije.

Sabor je potvrdio više međunarodnim ugovora, među kojima i onaj o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu, te o sudjelovanju Hrvatske u programu Europske zajednice 'Marco Polo II'.

Na prijedlog Odbora za rad i socijalno partnerstvo, 21. ožujka proglašen je 'Nacionalnim danom invalida rada'.

Donesena je Nacionalna strategija razvojne suradnje do 2014., predloženi zakon o carinskoj službi upućen je u drugo čitanje, a odbijeni su SDP-ovi prijedlozi izmjena zakona o PDV-u te o javnim cestama.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan.