KALINIĆ MISLI NA SVE

Gdje će biti masovne grobnice u slučaju potresa?

11.11.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Pavle Kalinić, šef gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, ništa ne prepušta slučaju. Tako je novinare na današnjoj konferenciji obavijestio da su u tijeku dogovori oko lokacija za masovne grobnice ako Zagreb pogodi razorni potres

Iako ovaj podatak zvuči bizarno i kataklizmično, Zagreb se nalazi u trusnom području, a seizmolozi su u više navrata upozoravali da je najviša amplituda potresa koji može pogoditi Zagreb 6,5 stupnja po Richteru. Kalinić je zaključio da bi u slučaju potresa te jačine u Zagrebu bilo oko tri tisuće poginulih i 15 tisuća ozlijeđenih.

Stoga se nametnula potreba rješavanja lokacija na kojima bi se pokapale žrtve. To će najvjerojatnije biti oko glavnih gradskih groblja: Mirogoja, Miroševca i Markovog polja, ali i oko manjih lokalnih groblja. Kalinićev ured dogovorio je s građevinskim tvrtkama i trase raščišćavanja ruševina, sa zaštitarskim tvrtkama angažman u sprečavanju pljački nakon potresa, a s većim trgovačkim lancima opskrbu hranom i vodom.

Najavljena je i nabava dva nova seizmografa te opreme za spašavanje iz ruševina. U dvije godine gotovo 150 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca prošlo je specijaliziranu obuku izvlačenja iz ruševina, a 13 vatrogasaca obučeno je i za ronilačke akcije.
Kaže da je jedan od problema u Zagrebu činjenica da bolnice nemaju helidrome. 'Jedino KB Dubrava ima helidrom, ali za dnevnu vožnju jer su lampe razbijene', kaže Kalinić i dodaje da je apsurdno da KBC Zagreb nema helidrom.

'Sve službe zakazuju'

Kalinić je na presici žestoko kritizirao postupanje nadležnih institucija u slučaju nesreće na Kornatu u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, nedavnih poplava, rušenja kamene gromade na magistralnu cestu Makarska - Vrgorac, ali i na trovanje radnika u tvrtki Portun-Ferrum u Zagrebu.

Čudi se da nakon 20 dana tisućutonska stijena i dalje Vrgorac drži u izolaciji. Iako nije odgovorio kako bi on riješio tu situaciju, Kalinić smatra da je u Hrvatskoj najveći problem loša koordinacija i podjela poslova.

Kalinić sumnja i u službene razloge pogibije vatrogasaca na Kortnatu te stradavanja dvojice radnika od gušenja u tvrtki Portun-Ferrum. 'Taj slučaj sigurno nije riješen', rekao je Kalinić koji vjeruje da se istina o ovim nesrećama zna, ali je zataškana.

Kritizirao je i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Pita se zašto su djelatnici Ureda na poplavljena područja u Zagrebačkoj županiji, za koja nisu odgovorni, stigli i nekoliko sati prije Civilne zaštite i DUZS-a. Na naše pitanje bi li odgovorni u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje trebali nakon poplava ponuditi svoje mandate na raspolaganje, Kalinić je rekao da je svatko odgovoran za ljude koje postavlja.