Hrvatska RAZBIJANJE MONOPOLA

Jeftini taksi osvaja i Split

Gradsko vijeće sutra će odobriti dodatnih 38 koncesija, a najmanje polovicu već je spremna uzeti riječka tvrtka Taxi Cammeo

Nakon Rijeke, Osijeka i Zagreba, monopol udruženja taksista sutra će se razbiti i u Splitu. Gradsko će vijeće, naime, izmijeniti odluku o broju taksija i tako uz postojećih 98 na splitske ulice dovesti novih 38 automobila. Konkurencija koja ulazi na tržište već je poznata: vlasnik riječke tvrtke Taxi Cammeo Vladimir Minovski potvrdio nam je da njegov poznati jeftini taksi dolazi u Split s najmanje 20 vozila.

'Da, čekamo ovu odluku i najkasnije na proljeće osvajamo i Split', kazao nam je Minovski. U tri velika grada njegova tvrtka već posluje s vrlo popularnim cijenama - vožnja kraća od pet kilometara naplaćuje se tek 20 kuna - što je prisililo i ostale taksiste da snize svoje bezobrazno visoke cijene.

Po analizi gradskih službi, upravo Split ima uvjerljivo najskuplju vožnju taksijem u državi: po postojećem cjeniku vožnja pet kilometara stoji 70 kuna, a za deset kilometara treba izdvojiti čak 120 kuna. Sutrašnjom odlukom cijene će se nešto korigirati, pa će se iznosi smanjiti za dvadesetak posto.

Splitski taksisti već godinama se žale da 'nemaju posla', tvrde da u prosjeku dnevno obave tek jednu do dvije vožnje, no s astronomski visokim cijenama čak i to im se isplatilo. Već sama najava dolaska konkurencije prisilila ih je da korigiraju svoje cjenike, pa će dolaskom Cammea samoinicijativno pojeftiniti za četrdesetak posto.

Ipak, i nakon liberalizacije tržišta Split će ostati grad s vrlo malim brojem taksija po glavi stanovnika, što je najvjerojatniji razlog zašto sadašnji koncesionari i nisu podizali ustanak, poput kolega u drugim gradovima. Naime, umjesto dosadašnjeg jednog taksija na dvije tisuće stanovnika, ubuduće će omjer biti 1:1.389 – što je još uvijek dvostruko nepovoljnije nego u Zagrebu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još