NEZAKONITA DRŽAVNA REVIZORICA

Šimi Krasić istekao mandat prije pola godine

11.11.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Glavnoj državnoj revizorici Šimi Krasić mandat je istekao u travnju, no ona još uvijek nije razriješena dužnosti na kojoj je provela zadnjih 16 godina. Slična je situacija i sa sutkinjom Ustavnog suda Nevenkom Šernhorst kojoj je mandat istekao u srpnju, piše Večernji list

Šima Krasić je 16 godina šefica Državnog ureda za reviziju, a nasljednika je trebala dobiti u srpnju. U Saboru su za Večernjak rekli da Šima Krasić još nije razriješena, a postupak imenovanja glavnog državnog revizora je u tijeku, što znači da nečiji mandat traje, bez obzira na zakon koji kaže da mandat traje osam godina, dok ga saborska većina ne razriješi.

'To je potpuno isto kao da netko dođe s ulice i obavlja posao glavnog državnog revizora', kaže profesor Branko Smerdel.

Sutkinji Ustavnog suda Nevenki Šernhorst istekao je osmogodišnji mandat 19. srpnja, ali je unatoč tome i dalje sutkinja. Nedavno izmijenjeni Ustav ipak daje pravnu podlogu za taj neobični produžetak igre, jer je omogućio da suci sjede u Ustavnom sudu šest mjeseci nakon mandata od osam godina.

Opravdanje za to glasi da se sad suci biraju dvotrećinskom većinom u Saboru, pa je teško postići dovoljnu podršku za kandidate. Ipak, koliku volju za izbor novog suca Ustavnog suda imaju u saborskoj većini, pokazuje i to što je javni poziv za to mjesto raspisan 7. listopada, gotovo tri mjeseca nakon što je Nevenki Šernhorst istekao mandat.