MISTERIJ VLADAJUĆIH

HDZ taji u kojoj banci skriva novac

Bionic
Reading

Iako bi podatak u kojoj banci stranka ima svoj račun trebao biti javan, kod HDZ-a je taj banalni podatak potpuni misterij

Nakon što je Večernji list u srijedu otkrio informaciju da nije Branko Bačić, tajnik HDZ-a, mutan novac Mladena Barišića predao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, već da je banka u koju je Bačić novac pokušao uplatiti alarmirala Ured za suzbijanje pranja novca, a potom i DORH, pokušali smo doznati u kojoj to banci HDZ-ima račun.


Iako bi taj podatak trebao biti transparentan, banalno pitanje u kojoj banci imaju račun za preplašene HDZ-ovce i nije tako banalno.

Od jutra pokušavamo saznati koja banka je HDZ-s pravom i po zakonu otkucala Uredu za suzbijanje pranja novca. U tajništvu stranke nekoliko su nas puta molili da zovemo kasnije, jer je telefon u računovodstvu zauzet. Nakon što smo ih ponovno zvali, kažu kako ipak ne mogu davati nikakve izjave te da se obratimo glasnogovornici HDZ-a Sunčani Glavak.

No HDZ-ovci su naučili puhati i na hladno pa je odgovor 'Ne mogu komentirati uskočke predmete', najbolji alibi za izbjegavanje novinara. Upravo nam je to Glavak odgovorila na pitanje u kojoj banci imaju račun.

Banka u koju je Branko Bačić pokušao pohraniti novac i dalje ostaje misterij. Do odgovora smo stoga pokušali doći preko donatora stranke čiji je popis objavljen na www.hdz.hr. Otkrili smo da je donatorski žiroračun HDZ-a u Privrednoj banci Zagreb.

No koliko računa HDZ ima i jesu li svi u jednoj ili više banaka, za sada nije poznato.