GLAS ISTRE U ŠTRAJKU

Redakcije u Istri ne znaju za štrajk solidarnosti

10.11.2010 u 15:08

Bionic
Reading

U znak podrške kolegama u Glasu Istre, Sindikat novinara Hrvatske organizira sutra diljem zemlje Štrajk solidarnosti. Kako kaže predsjednica Sindikata Gabrijela Galić, pozvali su sve kolege na simbolično okupljanje, kao znak potpore kolegama u štrajku

Štrajk solidarnosti trebao bi se održati sutra u podne, što je potrebno najaviti poslodavcu dan ranije to jest danas. Međutim, kratkom anketom među kolegama u istarskim redakcijama, doznajemo kako još nisu dobili obavijest.

'Nema problema, neka nam jave što i kada', kaže glavni urednik Regional expressa Nenad Marjanović, očito iznenađen upitom, a informaciju o štrajku podrške nisu imali ni u pulskim dopisništvima Večernjeg i Jutarnjeg lista.

U Lokalnom portalu Ipress također nemaju informaciju o sutrašnjem štrajku podrške, no voljni su podržati kolege. 'To mi je prvi glas, no podupiremo kolege u Glasu Istre. Simbolično možemo prekinuti rad na ograničeno vrijeme, 15 do 30 minuta, u znak podrške, jer smo portal. Mi smo im čak ponudili da objavimo žiroračun, nešto bi i sami uplatili te pozvali tvrtke i kolege na makar simbolične uplate kako bi se prikupilo nešto novca da mogu što dulje izdržati u štrajku, no oni su to odbili', veli glavna urednica Ipressa Tatjana Iveša.

'Ne znamo ništa o tome. Do nas taj glas još nije došao, no valjda bi nam rekli', kaže Snježana Matejčić iz porečkog dopisništva Glasa Istre. Do sindikalne povjerenice podružnice Glasa Istre Maše Jerin nismo uspjeli doći, jer je u tijeku sastanak Štrajkačkog odbora.

'Mi smo privatna tvrtka, imamo čak i istog vlasnika, no toliko smo zaposleni rokovima da nismo o tome ni razmišljali. Iskreno, ne vjerujem da ćemo to napraviti', kaže glavna urednica NIT-a Jelena Vitasović

U Sindikatu novinara Hrvatske, tajnica Marinka Boljkovac kaže da će informaciju tijekom dana staviti na web stranicu, a do sada su im se odazvale podružnice u Valpovu, Vukovaru i više njih u Zagrebu.

U organizaciji Sindikata Istre i Kvarnera, u subotu s početkom u 10 sati na Narodnom trgu odnosno pulskoj tržnici održat će se prosvjedni skup posvećen slobodi medija, a dolazak su najavili i čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnog sindikata carine te Sindikata državnih i javnih službenika u Istarskoj županiji.

Drugo izdanje Glas Štrajka, izdano je u još većoj tiraži od prethodnog, čak 7.000 primjeraka te se dijelio građanima po cijelom gradu. Novinari Glasa Istre u štrajku i jutros su se okupili ispred matične zgrade, s koje su nekim čudom nestali transparenti, no umjesto njih, budući da još uvijek ne mogu ući u zgradu, razvili su između stabala crne plahte.