JOSIPOVIĆ I KOSOR O IZVJEŠĆU EK

'Ovo je najbolje izvješće dosad!'

09.11.2010 u 20:22

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, usvojeno u utorak, 'najboljim izvješćem dosad', ali je rekla da je ono i novi poticaj da se sljedećih mjeseci radi gotovo bez predaha kako bi se po planu završili pregovori i potpisao pristupni ugovor s EU-om

'Ovo je najbolje izvješće ikada o napretku RH. Hrvatska pokazuje napredak apsolutno u svim područjima. To je ono što je važno i što pokazuje da je Europska komisija prepoznala naše napore i veliki posao koji smo do sada obavili', izjavila je Kosor u utorak navečer novinarima nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom u Banskim dvorima.

Po njezinim riječima, ovo izvješće potvrđuje da je Hrvatska ušla u zadnju fazu pregovora i to je posljednje izvješće o napretku RH prije završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora.

'Posebno me veseli što je primijećeno da smo učinili puno posla, zaista podnijeli veliki teret, prije svega zbog nas i naše budućnosti, a ne samo zbog završetka pregovora', istaknula je Kosor.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), ona su 'osobito osjetljiva', ali je prepoznato ono što je Hrvatska poduzela u borbi protiv korupcije kao i u rješavanju pitanja brodogradilišta.

'Sve u svemu, ja sam zadovoljna, ali (...) ovo izvješće je i novi poticaj da još žešće prionemo poslu. Mi smo u zadnjim metrima maratona, ali sada je iznimno važno da ne gubimo dah i da dođemo s još dovoljno snage do cilja. Ja sam sigurna da mi to možemo', kazala je Kosor.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana Hrvatska zatvorila 3 poglavlja i najavila je da će sljedećeg mjeseca zatvoriti još tri, a možda i četiri. 'Prema tome, za početak sljedeće godine ostaju ova dva osobito osjetljiva, ali sam sigurna da ćemo i njih zatvoriti', istaknula je.

Hrvatska je zatvorila 25 poglavlja pristupnih pregovora, a prestalo joj je još zatvoriti devet poglavlja, odnosno deset ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojemu se ne pregovara.

Što se tiče dijela izvješća o gospodarskim kriterijima za članstvo, sigurno je važno, nastavila je Kosor, da je Hrvatska prepoznata kao zemlja funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva i da neće biti problema kada postane članica EU-a. Hrvatska zato paralelno radi i program gospodarskog oporavka kako bi, kao gospodarski osnažena država, postala 28. članica.

'Sve u svemu poticaj da sljedećih nekoliko mjeseci radimo snažno, gotovo bih rekla bez predaha, kako bismo zaista na vrijeme prema planu u vremenu mađarskog predsjedanja završili pregovore i potpisali pristupni ugovor', kazala je Kosor.

Europska komisija u utorak je usvojila izvješća o napretku za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, između ostaloga za Hrvatsku, mišljenja o zahtjevu za članstvo Crne Gore i Albanije, te strategiju proširenja za sljedeću godinu.

JOSIPOVIĆ: MORAMO DALJE NAPREDOVATI

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena koji mu je predstavio dokumente danas prihvaćene u Bruxellesu, među kojima je i Izvješće o napretku RH, koje je hrvatski predsjednik ocijenio pozitivnim, priopćeno je iz njegova ureda.

Josipović je s posebnim zadovoljstvom prihvatio Izvješće koje smatra vrlo pozitivno intoniranim te drži da ono nedvosmisleno prepoznaje veliki napor uložen na prihvaćanju i provedbi pravne stečevine EU-a u hrvatskom društvu, kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Ključni su izazovi Hrvatske u procesu pridruživanja vezani za prevladavanje i izlazak iz ekonomske krize, za jačanje vladavine prava, slobodu izražavanja, osiguravanje prava nacionalnih manjina, pomirbu i regionalnu suradnju. U velikom broju tih segmenata RH je napravila vidni iskorak. Međutim, Hrvatska prepoznaje potrebu daljnjeg napretka, sve do potpunog ispunjenja kriterija za ulazak u Europsku uniju, nastavlja se u priopćenju.

Izvješće između ostalog svjedoči i o odličnoj suradnji u procesu pregovaranja između Vlade RH i Europske komisije te država članica, a predsjednik Josipović pozdravlja taj partnerski odnos i očekuje da će Hrvatska i EU učiniti sve potrebno da se proces dovrši u optimalnim vremenskim okvirima.

Predsjednik je također pozvao, kako se dodaje u priopćenju, sva nadležna državna tijela na pojačani napor radi dovršenja reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te na osiguranje pretpostavki za puno poštivanje ljudskih prava svih građana Hrvatske. U tom kontekstu, Hrvatska će ispuniti preostale obaveze iz programa povratka izbjeglica i dalje raditi na unapređivanju zaštite manjina, te nastaviti punu suradnju sa sudom u Hagu.

Predsjednik Republike s optimizmom gleda na sposobnost Hrvatske da ispuni sve potrebne kriterije za pristup Europskoj uniji, dodaje se u priopćenju.