JOSIPOVIĆ STANIMIROVIĆU:

'I da su svi bili vojnici, nisu smjeli biti pobijeni'

09.11.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović, nakon predavanja na Ekononskom fakultetu, komentirao je izjave Vojislava Stanimirovića u intervjuu beogradskoj Politici, koji je tamo ustvrdio da je u vukovarskoj bolnici bila stacionirana vojska, riječima da to nije opravdanje za likvidaciju ljudi

'Pomalo je bio kontradiktoran iskaz gospodina Stanimirovića. On je prvo prepoznao vrijednost onoga što smo u Vukovaru radili predsjednik Tadić i ja, istaknuo je to kao pozitivno, a onda je sam učinio nešto što je protivno tome', rekao je predsjednik.

On smatra da je apsolutno nepravedno, kada se gledaju uzroci rata, izvlačiti se na pojedinačne slučajeve. 'Znamo što je uzrok rata i kako je on počeo. On je počeo u provedbi Miloševićeve agresivne politike i to je ključni razlog početka rata', objašnjava Josipović.

To ne znači, nastavlja on, da se smije zažmiriti na ubojstva srpskih civila. 'Te zločine apsolutno moramo kazniti, na tome se radi, i bit će još postupaka koji će se time baviti', kaže on. Predsjednik se nada da je u pitanju bila kriva formulacija ili barem neoprezna, kad je Stanimirović rekao da je tamo bilo i vojske u bolnici.

'To ovako formulirano zvuči kao opravdanje zločina koji se ne da opravdati. Sve da su i do zadnje osobe tamo bili vojnici, nisu smjeli biti pobijeni. To je ključno. Tamo je počinjen zločin bez presedana u Hrvatskoj i zaslužuje samo našu osudu. Mislim da kao čelnik jedne od stranaka koalicije na vlasti i gospodin Stanimirović nosi posebnu obavezu raditi na pomirenju i u skladu s tim mora paziti što govori', poručio je predsjednik.

Komentirao je i situaciju u gospodarstvu brojku od 300 tisuća nezaposlenih.

'Ta brojka jasno govori da one mjere koje su predviđene i podržane od struke nisu dovoljne. Dakle, mjere treba dopuniti ili neke i promijeniti', kaže on. Dodao je da je on uvijek isticao da se, bez obzira na predstojeće izbore, ne smije zanemariti reforma uprave, ne samo državne, nego i lokalne, te se treba ići u mjere po kojima se potiče izvoz i mehanizmi porezne politike trebaju biti znatno poticajniji.