BUDIŠA U SPLITU

Hrvatska je u ekonomskom i političkom bankrotu!

09.11.2010 u 09:02

Bionic
Reading

'Na vrhuncu smo shvaćanja politike kao otimačine, ali vjerujem da je u većini naroda sačuvan zdrav moralni temelj', kazao je bivši šef HSLS-a na tribini u Splitu

'Danas je u hrvatskoj politici malo ljudi za koje se iskreno može ustvrditi da su pošteni', kazao je bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša na tribini organiziranoj povodom petnaeste godišnjice smrti uglednog splitskog liberala Velimira Terzića. Budući da se Budiša nakon nedavnog povratka u politiku svejedno odlučio bojkotirati medije, pa je i u Splitu odbio davati izjave, novinarima je preostalo tek pomno pratiti njegovo izlaganje u Sveučilišnoj knjižnici i zaključivati što se zaključiti može.

Velimir Terzić prvi je prepoznao tendencije kriminala, pljačke i pretvorbe, ali se nadao da ćemo se uspjeti riješiti svega zla što se nakupilo pod krinkom borbe za nezavisnost. Danas, nažalost, doživljavamo vrhunac naopakog shvaćanja politike kao otimačine, institucije su impregnirane organiziranim kriminalom, no svejedno vjerujem da je u većini naroda sačuvan zdrav moralni temelj', kazao je Budiša.

Po njemu, stvari su krenule naopako još početkom devedesetih, kada je donesena odluka da najviši dužnosnici vlade (pa i šef opozicije) imaju pravo na povlašteni otkup vrijednih kuća i stanova. Danas, kaže, Hrvatska doživljava kulminaciju pogrešnog shvaćanja uloge političara, pa je pozvao sve koji žele zadovoljiti svoje materijalne interese da se 'okane politike'.

'Tko želi zaraditi novac, neka se bavi poduzetništvom. Ali onim poštenim poduzetništvom', kazao je Budiša, dodavši da je upravo to bio jedan od motiva njegovog povratka politici.

'Hrvatska doživljava ekonomsko, političko, socijalno i literalno bankrotstvo', citirao je riječi Antuna Gustava Matoša još iz 1904. godine, naglasivši da on svejedno ne gubi nadu u ispravljanje nepravdi.

'Svatko od nas danas mora dati svoj osobni doprinos da izvučemo Hrvatsku', zavapio je Budiša.