NIJE NEGO

'Konačni prijedlog Zakona nije konačan'

08.11.2010 u 16:33

Bionic
Reading

'Novi Zakon o HRT-u može biti Zakon ispred vremena, ali mi se čini da smo bliže tome da je riječ o 'freak control' Zakonu koji ima za cilj brojnim tijelima kontrolirati sve', kazala je pomoćnica glavnog ravnatelja HRT-a Marija Nemčić na okruglom stolu 'Propast, procvat ili tavorenje javnog RTV servisa' održanog danas u Hrvatskom novinarskom domu

Iako je prijedlog Zakona od 13. listopada trebao biti konačni, jer je na njemu tako i pisalo, državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen istaknula je kako 'prijedlog teksta Zakona još nije konačan' uz dodatak da se na njemu još radi.

Koplja se još uvijek, između ostalog, lome hoće li javni RTV servis pasti s devet na četiri minute za oglašavanje u terminu od 18 do 22 sata.

Neslužbeno pak doznajemo da će HRT dobiti pravo na šest minuta, a prijedlog Zakona bi se pred Vladom trebao naći do kraja ovog tjedna.

'Procvat nećemo dočekati samo mi nego svi klasični mediji u Europi. Televizijske kuće najmanja su prijetnja HRT-u. Svima nama prijetnja su novi mediji, telekomi, internet provajderi i Google TV. Četiri minute za reklame u prime timeu nisu problem ako postoji način na koji će se minus nadoknaditi.

Svih ovih mjeseci koliko traje rasprava, dokazali smo da HRT nema dampinške cijene oglasnog prostora, a bogme da nećemo imati ni 500 tisuća novih pretplatnika, jer Hrvatska nema pet milijuna stanovnika', istaknula je Nemčić

Na njezine riječi replicirao glavni urednik Informativnog programa RTL-a Ivan Lovrečak kazavši kako će gubitak morati nadoknaditi sam HRT, te kako nema stabilnije tvrtke u Hrvatskoj od HRT-a, jer svaki mjesec startaju s milijardu kuna od pretplate.

Izrečeno je razljutilo Nemčić koja je navela kako je točno da će HRT napraviti velike reforme, ali isto i dodala da ne želi da te promjene osiguraju veće menadžerske ugovore na RTL-u i povrat investicija.

'Vaša kuća je svjesno došla na tržište pod određenim uvjetima. Na tržištu se gubi ili dobiva', kazala je Nemčić.

Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica predsjednika Ive Josipovića za društvena pitanja, izrazila je sumnju zašto se Zakon donosi uoči izborne godine.

'Nije čudno da se Zakon donosi uoči izborne godine. I prošli Zakon se donosio na isti način. Očito je da većina u Saboru pomoću njega želi osigurati još jedan mandat', mišljenja je Vrabec Mojzeš

No za Obuljen dileme nema – Zakon neće osigurati da pozicija ili opozicija osiguraju primat na HRT-u.

'Čista je insinuacija da se Zakon donosi jer je pred nama izborna godina. Donosimo ga jer ga usklađujemo sa Zakonom o elektroničkim medijima i vjerojatno bi bilo bolje da je donesen prije dvije godina, jer onda ne bi bilo spekulacija donosi li se zbog skorih izbora', zaključila je Obuljen.