ŠTRAJK U GLASU ISTRE

Novinari ne rade, dopisništva otvorena

08.11.2010 u 13:22

Bionic
Reading

'Pripremili smo se dobro', veli Kristijan Klarić, voditelj porečkog dopisništva Glasa Istre. U privatnom aranžmanu i sredstvima Sindikata, tijekom noći otisnuto je 5.000 primjeraka Glasa štrajka, letka s izrazima podrške štrajkačima, od čega je 600 primjeraka jutros podijeljeno u Poreču i 200-tinjak na području Umaga, Novigrada i Bujštine, no veli da su trebali uzeti više jer je ta količina jako brzo planula

Po njegovoj procjeni u dopisništvima je više od 75 posto djelatnika u štrajku, dok u preostalih 25 posto ulaze zaposlenici koji su pod radnom obvezom, nekolicina koja ipak ne štrajka, ali i oni koji su igrom slučaja trenutno na godišnjem ili na bolovanju, pa nisu dužni izjasnit se podržavaju li štrajk.


No, veli kako su od pulskih kolega dobili informaciju da se pojavila nekolicina novih ljudi, koji nisu djelatnici Glasa Istre, pa pretpostavljaju da su pozvani da odrade posao umjesto štrajkača.

Snježana Matejčić, koja je pod radnom obvezom, veli da kolege u Puli nisu mogli ući u zgradu jer su im poništili magnetne kartice. Naime, očito se i Uprava pripremala za štrajk, jer su magnetne kartice i video nadzor ulaza, postavljeni tek prije desetak dana kako bi se vidjelo tko ulazi i izlazi. 'Jučer, iznimno, bili su na ulazu postavljeni i zaštitari, koje nismo imali već od početka listopada', dodaje Mateo Sardelin.

'Akcija podrške novinarima Glas Istre u štrajku u potpunosti uspijeva. Novinari su jutros, od 9 sati na rivi, a dio kasnije i na tražnici, dijelili besplatne primjerke Glas Štrajka s pravom istinom o prilikama u Glasu Istre. Novinarima, kojima je onemogućen ulazak u Glas Istre, pulski Crveni križ donio je kolače i sokove, a velik broj građana davao im je podršku. U znak podrške vozila koja prođu rivom zatrube, ribari su upalili svoje sirene, kao i kamioni koji su izlazili iz Uljanika', navedeno je na 'fejs' stranici Glas Istre u štrajku.

Za područja pokrivena dopisništvima još nemaju točne podatke o današnjoj prodaji Glasa Istre, napravljenog pod prisilom, no vele da je u Fažani prodaja pala za 70 posto, što znači da novinare koji s razlogom štrajkaju u velikoj mjeri podržavaju i čitatelji.

'Svi oni koji se imalo razumiju u tehniku i proizvodnju novina, mogu uočiti da je današnji broj Glasa Istre direktno preuzet iz Novog lista, čak je i font isti. To je potpuno jasno da su uzeli gotove stranice, a 'debljinu' mu daje i prilog Mediteran koji već više od dvije godine Glas Istre ne preuzima, no danas su se – gle čuda, odlučili preuzet ovaj kulturni prilog, iako su u njemu neki tekstovi koji su već bili objavljeni u Glasu Istre', veli Goran Prodan.

Napominje, teško je radit novine pod prisilom, a kivni su i na sutkinju koja je sudskom odlukom nametnula svakodnevnu radnu obvezu za dvadeset novinara.

'To je presedan i o tome će morati neke više instance dati pravorijek. Najavljuju se neke Ustavne tužbe, no to će možda generirati kakvim generalnim štrajkom, a na kraju će nam se dogodit isto što i u Francuskoj. U štrajk smo išli iz određenih razloga. Ovaj štrajk pokazuje da se vraćamo korak unazad. Imamo jednog dopisnika u Zagrebu, ali praktično dopisništvo Novog lista nam odrađuje cjelokupne stranice unutarnje politike. Vraćamo se na prije petnaestak godina, kada se samo manji dio Glasa Istre radio izvorno u Puli, a dio u Rijeci. Polako smo, godinu po godinu, osvajali prostor, a prema ovom današnjem broju, opet smo na tom', kaže Prodan.