STUDENI BEZ STUDENI

Do kraja mjeseca čeka nas još puno sunca

08.11.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Hladnoća koje bi opravdale ime studenog i dalje nema na vidiku, a cijeli ovaj tjedan, te vjerojatno i sljedeći, barem narednih 10 do 15 dana u Hrvatskoj nas očekuju natprosječne temperature, tvrde meteorolozi

Poslijepodnevne temperature ovaj će se tjedan u Zagrebu kretati do 16 stupnjeva, u Slavoniji će biti još toplije, a na jugu Dalmacije i do 20.

'Temperature neće biti tako visoke kao prošli tjedan, no možemo reći da nam je nakon dva hladnija i kišnija mjeseca konačno stiglo bablje ljeto, odnosno ugodna sunčana jesen. Krajem ovog, ali i sljedećeg tjedna bit će opet puno sunca i topline. Kiše će biti samo početkom tjedna te sljedeći ponedjeljak i utorak', rekao je za tportal Kristijan Božarov predsjednik udruge Crometeo.

'Što je najvažnije, snježnih oborina ni jutarnjih mrazova nema na vidiku sljedećih 15-ak dana. Inače u prosjeku prvi snijeg u Hrvatskoj u nizinama padne oko 25. studenog, no to se ne mora dogoditi svake godine. Zanimljivo je prisjetiti se da je na današnji dan 1973. godine pao veliki i mokar snijeg koji je na području Zagreba bio toliko obilan da je polomio dalekovode', rekao je Božarov.

'Danas i sutra zbog prostrane ciklone nad Europom sa središtem iznad Irske bilježi se izuzetno nizak tlak kakav nije zabilježen u cijeloj godini, što može smetati meteoropatima i ljudima slabija zdravlja'.

U udruzi također kažu da će zima koja slijedi po svemu biti prosječna i slična prošlogodišnjoj.

'Najave ekstremno ledene zime, kakve smo čuli prošli mjesec ne stoje. Kada je hladno kao što je bilo u rujnu i listopadu, svi počnu govoriti o ledenom dobu, a kada je toplije o globalnom zatopljenju', našalio se Božarov.