GLAS ISTRE U ŠTRAJKU

Grafičarima oduzeli kompjutore, a radnike bi preselili

07.11.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Radnici Glasa Istre od danas su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva Sindikata novinara Hrvatske – podružnice Glasa Istre, ili do odluke štrajkaškog Odbora o prekidu

'Pravi Glas Istre smo mi radnici ovdje', kazala je sindikalna povjerenica Maša Jerin pozivajući čitatelje da ne kupuju Glas Istre dok su njegovi djelatnici u štrajku te da ih na taj način podrže. Naime, za 20-ak djelatnika nametnuta je radna obaveza, a poslodavac je navodno angažirao i ljude izvan tvrtke koji bi tijekom štrajka trebali odraditi posao nedostajućih novinara.

Na Facebook stranici koju su pokrenuli štrajkači stoji da su grafičarima odneseni kompjutori, a portal Glasa Istre je ugašen uz službeno objašnjenje da je došlo do 'tehničke pogreške'.

Sindikalna povjerenica Maša Jerin istaknula je da štrajkaši traže potpisivanje kolektivnog ugovora koji će biti rezultat pregovora, a ne jednostranog nametanja stavki kao što su smanjenje osnovice i koeficijenta plaće te šestodnevnog radnog tjedna, a podsjetila je i na najavu otkaza za 30-ak djelatnika.

Također, Uprava želi prisiliti Sindikat da djeluje u prostoriji daleko izvan zgrade matične redakcije. Odnosno, želi preseliti Sindikat u zgradu udaljenu jedan kilometar u kojoj se nalazi Uprava.

Kako su najavili, u ponedjeljak u 10 sati na pulskoj tržnici Sindikat Glasa Istre održat će konferenciju za novinare na kojoj će još jednom obrazložiti razloge štrajka i pozvati čitatelje da ne kupuju novine koje nastaju pod prisilom. Tom prilikom radnici Glasa Istre podijelit će pet tisuća besplatnih primjeraka Glasa štrajka, u kojima će čitateljima pojasniti svoje stavove, razloge i argumente.