EUROPA DEMANTIRALA PREMIJERKU

'Vladina jamstva nisu dana uz suglasnost EK-a!'

05.11.2010 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon što je premijerka Jadranka Kosor prilikom posjeta proizvodnim pogonima tvrtke Spin valis u Požegi izjavila da su jamstva brodogradilištu 3. maj dana uz suglasnost Europske komisije (EK), kontaktirali smo s Delegacijom Europske komisije u Hrvatskoj iz koje su je demantirali ponovivši otprije poznat stav

Iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj su potvrdili da je hrvatska Vlada 26. listopada obavijestila Komisiju o svojim namjerama, ali

nikakva suglasnost nije izdana. Tada je glasnogovornica Europske komisije Angela Filote izjavila da je Europska komisija primila prijedlog plana za restrukturiranje brodogradilišta 3. maj te ga razmatra.

Komisija je upoznata s mogućnosti, podsjećaju na njene riječi iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, da državna pomoć u obliku jamstava može biti dana te će tražiti od hrvatskih vlasti daljnje informacije da bi napravili kompletnu procjenu situacije, ali pritom podsjeća da državne potpore na svim razinama nisu dopuštene. I otada se u stavu EK očito ništa nije promijenilo.

Glasnogovornica Angela Filote je tada podsjetila na obaveze koje za hrvatske vlasti proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te na poštovanje pravila Europske unije o davanju državne pomoći, koja pokrivaju sve oblike državnih garancija, kao i na zajedničko pregovaračko stajalište EU-a za poglavlje tržišno natjecanje (8), 'prema kojem brodogradilišta u poteškoćama ne smiju primati nove narudžbe dok se ne prihvate planovi za restrukturiranje'.

Hrvatska Vlada se nemušto izvlači da su narudžbe za izgradnju dva broda švedskog naručitelja u brodogradilište 3. maj stigle nešto prije nego je otvoreno poglavlje o tržišnom natjecanju. Kako će Europska komisija reagirati na te igrice hrvatske Vlade i koje ćemo posljedice snositi, vidjet ćemo ubrzo, čim u Bruxellesu završe 'razmatranje situacije'.