POSLODAVAC ZAPOSLENICIMA

'Vi ste štakori koji bježe na najmanji znak krize'

05.11.2010 u 11:54

Bionic
Reading

'Sve je više medija koji su slobodni, a novinara koji su neslobodni. Kriza u novinarstvu kulminirala je s ekonomskom krizom i nema medija u kojem nema problema, u kojem nema novinara kojima su ugrožena egzistencijalna prava', kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Gabrijela Galić povodom Europskog dana obrane novinarstva

Galić je istaknula da je do krize u medijima došlo i zbog toga što su vlasnici medije shvatili kao izvor za bogaćenje, u kojem su

novinari tek obične lutke.

'Od nedjelje u štrajk stupaju zaposlenici Glasa Istre, a u ponedjeljak će na loše stanje u svom mediju jednodnevnim štrajkom upozoriti i zaposleni na Radiju 101. To su prvi štrajkovi u medijima od 1992. godine, kada su zaposleni u Slobodnoj Dalmaciji stupili u štrajk jer je njihovu novinu preuzeo Miroslav Kutle', kazala je Galić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka pozvao je novinare iz drugih medija na solidarnost s kolegama u Glasu Istre i na Radiju 101, a kakva situacija vlada danas na medijskoj sceni i kakav je odnos pojedinih poslodavaca prema zaposlenicima, najbolje oslikava primjer koji je navela predsjednica SNH.

'Jedan poslodavac, nakon što mjesecima nije uplaćivao doprinose zaposlenicima, a i kasnio im je nekoliko mjeseci s plaćom, kad je vidio da mu se redakcija osipa, poručio je svojim novinarima da se ponašaju poput štakora koji bježe na najmanji znak krize', istaknula je Galić.

Oboje su kao zaključak naveli da se novinari moraju što više boriti za medije koji će imati kvalitetnu i zaokruženu informaciju, ali su i dodali da to nije moguće ukoliko njihove medijske kuće nisu riješile njihova egzistencijalna pitanja.