TADIĆ S HRVATSKIM SRBIMA

'Svi građani, bez obzira na nacionalnost, jednaki su'

04.11.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić sastali su se u četvrtak poslijepodne s predstavnicima organizacija Srba u Hrvatskoj, političarima, dužnosnicima lokalne samouprave i Sabora te s predstavnicima obitelji stradalih pripadnika srpske nacionalnosti

'Čuli smo jasne primjedbe i stvari koje treba promijeniti, suočili se s teškim pričama ljudi srpske nacionalnosti koji imaju svoje nestale, složili se s osnovnim načelom koje bi trebalo važiti i u Srbiji i u Hrvatskoj – nema građana koji su nejednaki, svi građani bez obzira na nacionalnu pripadnost moraju imati jednaka prava i kad je u pitanju zaposlenje, egzistencija i budućnost, ali i prava u zaštiti nekih specifičnih pitanja kao što su otkrivanje nestalih, procesuiranje svih koji su izvršili ratni zločin ili zločin na nacionalnoj osnovi', rekao je Tadić.

Istaknuo je da kao predsjednik Srbije ima obavezu štititi svoj narod, ali i prava svakog naroda koji živi u Srbiji. Jedna od tema razgovora bile su i nestale osobe srpske nacionalnosti. Tadić vjeruje da Hrvatska i Srbija imaju informacije koje će pomoći da se rasvijetli sudbina tih ljudi. Srbijanski predsjednik najavio je i neke konkretne poteze, poput pomoći u izgradnji Vukovara.

'U cilju politike izgradnje boljih odnosa Srbija će sudjelovati u izgradnji Vukovara, na razini općina ili država, ta gesta neće biti samo simbolična, nego i konkretna, to je praktični čin koji će pridonijeti boljem razumijevanju. Zato želim zahvaliti gradonačelniku Vukovara Željku Sabu na visokom razumijevanju i kompleksnosti političkih i međunacionalnih odnosa, ali i na njegovoj inicijativi da se štite građani svih nacionalnosti, da se stvori perspektiva zajedničkog života u Vukovaru za sve građane ovog grada, bez obzira na nacionalnu i vjersku opredijeljenost', pojasnio je Tadić te dodao da srbija čini sve kako bi uhitila ratne zločince Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Ivo Josipović istaknuo je pak da je načelo pravedne države progoniti svaki zločin, jer takvi zločini nemaju zastaru. 'Postoje i nestale osobe srpske nacionalnosti, problem je jednak i radit ćemo na njemu na način koji ne dijeli po nacionalnosti. S ovog mjesta pozivam sve one ljude koji znaju za grobišta, bez obzira da li je riječ o Hrvatima ili Srbima, da te informacije daju nadležnim tijelima', apelirao je hrvatski predsjednik te najavio 'novi početak u odnosima prema manjinama obje zemlje'.