BORIS TADIĆ U VUKOVARU:

'Nitko nas ne mora tjerati da budemo ljudi'

04.11.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Predsjednici Boris Tadić i Ivo Josipović nakon obilaska Ovčare, gdje je izrečena i povijesna isprika, odgovarali su na pitanja novinara, a srpski šef države je rekao da je došao u Vukovar i Hrvatsku predložiti pomirenje

'Nije dovoljno da dva pojedinca, makar bili predsjednici republika, daju samo svoj doprinos. I države moraju dati svoj doprinos', rekao je Tadić. Naše dvije države su ovoga trenutka, nastavio je, u pravnom sporu pred Međunarodnim sudom u Haagu, što se tiče optužbi Srbije protiv Hrvatske i Hrvatske protiv Srbije, i to je pravni proces koji podrazumijeva i utvrđivanje istine o onome što se dogodilo 90-ih godina.

'Predložio sam u političkom smislu da se nagodimo izvansudski, da proces prestane - no to ne podrazumijeva da bilo tko tko je kriv bude proglašen nedužnim. Naprotiv, svatko tko je kriv mora odgovarati', poručio je srpski predsjednik. I u tom smislu, kaže, pravnicima i povjesničarima ostavlja da definiraju što se dogodilo 90-ih godina. 'Ja sam ovdje da učinim ono što mogu, u domeni vlastite odgovornosti - da kažem: dogodio se zločin, da još jednom uputim ispriku, da predložim pomirenje i da tražim jednaka prava i za Srbe i za Hrvate. Jer ima nestalih i Srba i Hrvata, ubijenih i u Srbiji i u Hrvatskoj', rekao je Boris Tadić

Naglasio je da je još puno posla pred nama, ali i da ih nitko nije natjerao na to, nikakav Bruxelles, niti Washington, niti bilo koji drugi centar svijeta. 'Ovo je naš cilj. Nitko nas ne mora natjerati da budemo ljudi, niti itko treba dovesti me i u Srebrenicu i u Vukovar ili bilo koje drugo mjesto stradanja. To je moja moralna obaveza, kao građanina Borisa Tadića koji je danas predsjednik Republike Srbije', poručio je šef srpske države. On je zadovoljan što u Josipoviću ima bliskog sugovornika, čovjeka koji razumije ovaj jezik i ovu političku i ljudsku filozofiju. Kazao je i da će još puno barijera morati srušiti da bismo na kraju došli do pravog pomirenja srpskog i hrvatskog naroda. 'To nam treba biti konačan cilj', zaključio je Boris Tadić.

Komantirao je i posjet Paulin Dvoru, koji neki promatraju u svjetlu izjednačavanja krivnje.

'Svi oni koji smatraju da se ovdje radi o brojkama i matematičkom uspoređivanju žrtava, nisu dovoljno dobro razumjeli koja je svrha današnjeg dana', poručio im je Tadić. Svatko tko uspoređuje zločine i žrtve, smatra srpski predsjednik, duboko griješi. 'Mi se danas ne nalazimo u matematičkoj ravni, nego pokušavamo uspostaviti etičku ravan u našim odnosima. Bilo bi pogrešno kada bismo išli drugim putem, to bi nas vodilo u prebrojavanja kojima nema kraja. Ako bismo ušli u takav proces, nikada se ne bismo mogli pomiriti. Zbog toga mislim da svi oni iz svijeta politike, nevladinih organizacija, intelektualnih krugova ili medija - koji u javnosti nameću temu prebrojavanja žrtava i uspoređivanja - jako, jako griješe', rekao je on.


Komentirao je Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je poručio da su u Vukovar svi zajedno došli, bez obzira na funkciju na kojoj su, zbog humanih nastojanja, zbog poklona žrtvama i osude zločina. 'Svatko onaj tko je imalo pratio rad predsjednika Tadića i moj i iz vremena kad nismo bili predsjednici, kad se nismo ni bavili politikom, može se lako sjetiti što smo govorili, što smo zagovarali i vrlo lako zaključiti da nema tog Bruxellesa, Washingtona, Rima, Berlina ili bilo koje druge metropole koja je potrebna da nas tjera na ovo što smo danas učinili, što smo učinili jučer, a bome, vjerujte, i na ono što ćemo učiniti sutra', rekao je predsjednik.

Ono što ćemo učiniti sutra, nastavio je on, jest dovršetak postupka pomirenja. 'To je dovršetak postupka u kojem će Hrvati i Srbi biti dobri susjedi, u kojem će Hrvatska i Srbija biti dvije susjedne i prijateljske zemlje. Znam da treba još puno stranica okrenuti da dođemo do tog cilja, puno je repova koji se vuku iz povijesti. Ova stranica koja se odnosi na nestale, na žrtve, na stradanja, najteža je stranica, to je najteža stranica ponajprije s ljudskog aspekta, a onda i s političkog aspekta. Ali nema te politike koja će nas dvojicu, a siguran sam i sve ljude ovdje, spriječiti da nastavimo taj proces, to je pitanje budućnosti nas, naše djece, budućnosti naših zemalja', smatra Josipović.

'Zato činjenica da smo danas ovdje, a da ćemo za izvjesno vrijeme biti na drugom stratištu, gdje su stradali hrvatski državljani srpske nacionalnosti, ne znači umanjivanje značenja Vukovara, jer Vukovar je naš simbol i naša svetinja.' Josipović je siguran da je jednako i svetinja Srba koji u njemu žive, kao što je i siguran da će svi koji razmišljaju o našoj budućnosti pozdraviti odlazak u Paulin Dvor.

'Pomirenje podrazumijeva razumijevanje patnje i drugih, pomirenje je naš cilj i vjerujte mi da ćemo ga ostvariti', zaključio je predsjednik Hrvatske.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo izjavama koje je predsjednik Tadić uputio na Ovčari te pozdravila sve što je izjavio i što se poklonio žrtvama Vukovara, poginulim braniteljima i civilima. 'Danas se okreće jedna nova stranica i otvara nova knjiga u odnosima između Hrvatske i Srbije. Važno je što je donesen i dio dokumentacije iz vukovarske bolnice, a sastanak je bio iznimno dostojanstven.

Vjerujem da će dolazak predsjednika Tadića pomoći da se rasvijetli sudbina 1024 osobe koje su na popisu nestalih i zatočenih, a očekujemo nove mostove suradnje, osobito gospodarske, o čemu ćemo razgovarati krajem ovog mjeseca, kada predsjednik Tadić dođe u službeni posjet. Nadam se da će Hrvatska ulaskom u EU moći i na drugačiji način podupirati naše susjede', rekla je predsjednica Vlade. Ona nije željela posebno komentirati odluku dvojice predsjednika da se poklone i ubijenim civilima u Paulin Dvoru: 'Oni su se o tome dogovorili i ja tu nemam apsolutno ništa za komentirati. Naravno da svakoj žrtvi treba odati poštovanje', rekla je ona.