REAKCIJE NA ISPRIKU

'Nakon isprike je najvažnije uhićenje Hadžića i Mladića'

04.11.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Bivši ministri vanjskih poslova Mate Granić i Tonino Picula i stručnjak za vanjsku politiku Damir Grubiša smatraju da je nebitan neslužbeni karakter posjeta, a bitna činjenica da se srpski predsjednik ispričao žrtvama Ovčare

Politolog Damir Grubiša smatra da je bitan sadržaj posjeta, a ne karakter službeno/neslužbeno, a kao što znamo, Tadić se na Ovčari ispričao zbog počinjenog zločina.

'Riječ je o vrlo važnom događaju kojem i brojni svjetski mediji posvećuju veliku pažnju', kaže Grubiša. On smatra da će današnji susret dvaju predsjednika u Vukovaru dobro odraziti i na percepciju Hrvatske i Srbije i svijetu.

Upućena isprika, nastavlja Grubiša, svakako je o pokušaju postizanja trajnog pomirenja između dvaju naroda. Naravno, dodaje, nakon što pravdi budu privedeni i preostali ratni zločinci koji su još uvijek u bijegu, Hadžić i Mladić.

Što se tiče pokušaja umanjivanja značaja susreta, jer je posjet predsjednika Tadića okarakteriziran kao neslužben, Grubiša objašnjava da to ništa ne mijenja na stvari, jer je bitan sadržaj, a srbijanski predsjednik nije manje predsjednik jer je u neslužbenom posjetu. Usput je objasnio i terminologiju.

'Kada vode razgovore o unapređenju bilateralnih odnosa u glavnom gradu zemlje, onda je riječ o službenom posjetu. Budući da ovdje nije riječ ni o unapređenju odnosa ni o glavnom gradu, nije logično da posjet bude službeni', kaže Grubiša i dodaje da sam karakter posjeta ne umanjuje značaj onoga što je rečeno naglašavajući da je sadržaj bitan.

Drugo bi bilo, objašnjava, da je on u Vukovar došao preko vikenda sa suprugom osobnim automobilom, bez službene pratnje i protokola. Onda bi se radilo o privatnom posjetu. 'Ovako je riječ o jakom državničkom potezu, zaključio je politolog.

Tadićevu ispriku i njegov poklon žrtvama pokolja na Ovčari svakako treba pozdraviti, ali potrebno je učiniti još mnogo stvari za potpuno normalizaciju odnosa sa Srbijom, slažu se bivši ministri vanjskih poslova Mate Granić i Tonino Picula

Premda Picula upozorava da 'nije prvi put da se netko od visokih srbijanskih dužnosnika ispričava ili izražava žaljenje, a nije prvi

put ni da to dolazi od predsjednika Tadića', ipak ističe da je 'sada svakako riječ o drukčijim okolnostima, ali i da tu gestu treba pozdraviti'.

No s obzirom na to da je Tadić u neslužbenom posjetu, može se očekivati prigovor vječitih nezadovoljnika da njegova isprika nema pravu težinu.

Granić, koji također pozdravlja Tadićevu gestu, naglašava da je 'diplomatski nebitno je li posjet služben ili ne'.

Picula dodaje da se na 'ovakvu ispriku možda čekalo i predugo, ali je došla i otvorila vrata i prozore novom zraku u odnosima Srbije i Hrvatske'.

Takva nova atmosfera zasigurno će pomoći u, kako obojica upozoravaju, još mnogo otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, ali koje ova gesta ipak neće riješiti koliko god velik iskorak bila,pa bi u tom smislu bilo i preuranjeno govoriti o međusobnom povlačenju tužbi za genocid.