NALAZNIKU NAGRADA

Na Pulu pala dva meteorita

03.11.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Onaj tko nađe dva meteorita koja su u noći sa 28. na 29. listopada pala na Pulu dobit će novčanu nagradu

Obećao je to Korado Korlević iz višnjanske zvjezdarnice. Pulska kameta u sklopu hrvatske meteorske mreže koja danonoćno prati i snima meteore snimila je raspad tijela visoko u atmosferi, a u pomoć joj je priskočila i talijanska meteorska služba. Na visini od oko 30 kilometara meteorit se fragmentirao a dva su komadića pala na područje grada.

Damir Šegom iz pulske zvjezdarnice izračunao je da su svemirske čestice pale na potezu od Šijane do Verude, odnosno od luke do Valdebeka. Točniju lokaciju znat će za dva, tri dana nakon što od hidrometeorološkog zavoda dobije podatke o visinskom vjetru.

Korlević moli Puljane da obrate pažnju na crni kamenčić nepravilna oblika sličan komadu ugljena da se jave u zvjezdarnicu Višnjan na telefon 052/449-212 ili na e-mail: korado@astro.hr.

Neki meteoriti mogu prenijeti podatke o prvim fazama nastanka Sunčeva sustava, a većina ih izgori prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, a mali broj završi na površini Zemlje. Prema računicama, na području Hrvatske jednom u četiri godine padne jedan meteorit, piše Glas Istre.