Hrvatska REAKCIJE NA 'GLAMUROZNI' PUT

'Kosor samo povećava jaz između sebe i građana!'

  • Autor: N.B.
  • 3.11.2010 15:23:26
  • 3.11.2010 14:23:43

Nakon što je premijerka Jadranka Kosor ponosno najavila svoj put u New York da bi primila nagradu ženskog časopisa Glamour, koju ju je proglasio jednom od 18 žena godine u svijetu politike, postavlja se pitanje je li to zaista događaj na koji predsjednica Vlade mora osobno otići i kakvu će time poslati poruku građanima

Podsjetimo, Jadranka Kosor je jučer potvrdila da će odletjeti u New York da bi primila nagradu ženskog časopisa Glamour. No Kosor je nagradu časopisa koji se bavi temama kao što su moda i seks odlučila povezati s nedavnom raspravom o (ne)povjerenju Vladi u Hrvatskom saboru, kazavši tako: 'Vijest o nagradi simbolično dolazi danas, osam dana od zahtjeva o izglasavanju povjerenja i zahtjeva za moju smjenu, kao i optužbi da sam osramotila Hrvatsku. Nagrada pokazuje da to nije tako.'

Kakve veze ima nagrada jednog ženskog lifestyle časopisa s raspravom o Vladi u Saboru, zanima i uglednog politologa Nenada Zakošeka.

'Kao da nedostaje nekakvog smisla za realnost. Premijerka kao da ne shvaća te odnose, odnosno raspravu o povjerenju Vladi u vlastitoj državi i nekakve vanjske percepcije na temelju različitih kriterija, neovisno o tome jesu li ti kriteriji modni ili kakvi već… važno je da su u raskoraku s unutrašnjom debatom, pa je stoga zabrinjavajuće da premijerka ne vidi te dvije razine. Mislim da će reakcija javnosti na njezin put u New York biti negativna, jer su ljudi zbunjeni i uvrijeđeni tim raskorakom, koji ne vide ni Vlada ni premijerka', kaže Zakošek.

'Takve pohvale su irelevantne'


'Meni je još za vrijeme nedavne parlamentarne rasprave bilo čudno, kad je riječ o argumentima i protuargumentima za učinke bilo koje vlade, da se netko ide kititi nekakvim pohvalama iz inozemstva, a naročito ako one nisu sadržajnog tipa, npr. pohvale za ekonomski program ili nešto slično. U onim bitnim stvarima koje tište građane, koje su grozan teret na našim zajedničkim plećima, takve pohvale su irelevantne', smatra Zakošek, pa dodaje da je premijerkin odlazak u New York na dodjelu nagrada Glamoura 'na elementarnoj razini potpuno neprimjeren trenutku u kojem se Hrvatska nalazi'.

'Nikakve vanjske pohvale ne mogu biti protuargument na prigovore koji dolaze iznutra i koji su odraz akutnih problema ovog društva', kaže Zakošek, dodajući da se premijerkinim odlaskom u New York povećava jaz između nje osobno, odnosno njezine vlade i građana Hrvatske.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još