DISKRIMINACIJA U TALIJANSKOJ ŠKOLI

HDZ traži ostavke Fuchsa, Jakovčića, Radina i Benussi

03.11.2010 u 12:09

Bionic
Reading

Zbog grube diskriminacije Marize Labinjan, jer je nisu odabrali za ravnateljicu novigradske Talijanske osnovne škole, gradske organizacije HDZ-a Novigrada i Umaga traže ostavke ministra Radovana Fuchsa, istarskog župana Ivana Jakovčića te dožupanice Viviane Benussi i predsjednika Talijanske unije Furia Radina

'Ostavku dožupanice Benussi tražimo zbog izrečenih uvreda i govora mržnje, a ostavke ministra Fuchsa, župana Jakovčića i saborskog zastupnika Radina jer se nisu udostojili odgovoriti gospođi Labinjan koja im je pisala o svom slučaju. Kao političari trebali su reagirati pa smatramo da bi bilo moralno da odstupe', kazao je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a u Novigradu Alen Janičić.

Podsjetio je da Grad imenuje tri člana u Školskom odboru pa prema tome, veli, imaju nadzor, no gospođu Labinjan se zvalo na razgovor u Zajednicu Talijana. 'U Zajednici Talijana se održao sastanak, premda po zakonu razgovor s kandidatom može obavljati samo Školski odbor, sve drugo je protuzakonito', veli Janičić. Slučaj su prijavili Općinskom državnom odvjetništvu koje treba ispitati je li bilo manipulacije i pritisaka na Školski odbor.

Školski odbor je za mjesto ravnateljice u Talijanskoj osnovnoj školi u Novigradu u dva navrata izabrao Marizu Labinjan, Hrvaticu s dvadesetogodišnjim radnim iskustvom na toj školi, no predstavnici Grada, županije i Zajednice Talijana stavili su veto. Školski odbor je naposljetku raspušten, a novo tročlano Povjerenstvo postavilo je v.d. ravnatelja, koji je pripadnik talijanske manjine.

'To je slučaj koji je prelio čašu. Volio bih čuti očitovanja naših saborskih zastupnika po tom pitanju, naročito Damira Kajina koji se predstavlja kao borac za slobode i prava', veli predsjednik umaške organizacije HDZ-a Jurica Šiljeg.

Kako su istaknuli na konferenciji za novinare, namjera im nije da gospođu Labinjan brane, već žele ukazati na očiti politički pritisak.
'To su pojedinci koji se guraju da bi se nekom dokazali', ocjenjuje Šiljeg, dodajući da je takvo ponašanje za svaku osudu, no nažalost nitko od vodećih istarskih političara se nije oglasio.