500 METARA I 400 KILOGRAMA

Slavonci rade kobasicu za Guinnessa

12.02.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Na obiteljskome poljoprivrednom gospodarstvu 'Ambar' Grge Krajine u Nuštru, u blizini Vinkovaca, danas je počela proizvodnja 500 metara dugačke slavonske kobasice, koju će predstaviti, ispeći i podijeliti građanima 14. veljače u Vinkovcima u sklopu turističkoga i gastronomskog projekta 'Dođi u Vinkovce'

NUŠTAR - Riječ je o projektu koji su ove godine, radi turističke promidžbe Vinkovaca, pokrenuli grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija te gradska i županijska turistička zajednica u suradnji s Udrugom "Slavonski domaći kulen-kulin".

Vinkovci su poznati kao grad tradicije i tradicijskih običaja i to ponajprije zahvaljujući Vinkovačkim jesenima. Projektom 'Dođi u Vinkovce' taj status želimo još više učvrstiti, rekao je gradonačelnik Mladen Karlić, koji je s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem sudjelovao u izradi prvih metara kobasice.

Po riječima tajnika Udruge "Slavonski domaći kulen-kulin" Andrije Matića, za 500 metara kobasice proizvođačima će biti potrebno više od 400 kilograma svinjskog mesa, 10 kilograma soli, 2,5 kilograma ljute mljevene paprike te 3,5 kilograma češnjaka. Kada bude gotova, težit će oko 400 kilograma i njome će se moći nahraniti oko 3000 ljudi.

Organizatori se žele iduće godine prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda kako bi vinkovačka kobasica i službeno bila najduža na svijetu. Trenutačni rekord drže Rumunji, koji su krajem prošle godine proizveli kobasicu dugačku 392 metra.

Kobasica od 500 metara bit će 14. veljače dopremljena na vinkovački Trg bana Josipa Šokčevića, na kojem će je, uz prigodan zabavni program i doček pedesetak konjanika, sudionika Vinkovačkoga pokladnog jahanja, običaja koji je u Vinkovcima obnovljen prije sedam godina, izmjeriti, ispeći i podijeliti građanima.

Kobasicu će, u tavi promjera 25 metara, peći kuhari iz svih krajeva Hrvatske te iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.