ZAJEDNIČKI PROJEKTI

Intenzivirana znanstvena suradnja RH i Izraela

12.02.2009 u 15:08

Bionic
Reading

O suradnji Republike Hrvatske i Države Izraela u znanosti, obrazovanju i športu razgovarali su u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i direktor Ministarstva vanjskih poslova Države Izraela za srednju Europu Zvi Rav-Ner, njegov zamjenik Pinhas Aviv i izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Shmuel Meirom

ZAGREB - Kako je danas priopćeno, sugovornici su poduprli hrvatsko-izraelske znanstvene projekte koji će se ostvariti u sljedećem razdoblju. Od 46 prijavljenih projekata izraelsko-hrvatsko povjerenstvo izabralo je njih šest, od kojih će svaki dobiti po 100.000 američkih dolara.

Za znanstvene dvogodišnje projekte, od kojih su tri iz područja biomedicine i biotehnologije, dva iz zaštite okoliša, a jedan iz nanotehnologije, dvije države osigurale su 600.000 američkih dolara.

Riječ je, kako se napominje, o nesvakidašnjoj suradnji jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja, uz Ameriku i Njemačku, koja s Izraelom ima potpisan bilateralni sporazum o znanstvenoj suradnji i studentskoj razmjeni.

"Država Izrael i Hrvatska njeguju izvrsne odnose na obrazovnom i znanstvenom području, a ta će se suradnja produbljivati te širiti i na druga područja", rekao je ministar Primorac.

Ministar Primorac upoznao je Zvi Rav-Nera i s prijedlogom projekta razmjene učenika srednjih škola te je zaključeno da takvi projekti svakako mogu pridonijeti snažnijoj suradnji dviju zemalja. Još je jedanput izrazio želju da s hrvatskim učenicima obiđe Yad Vashem.

Po ministrovim riječima, ekskurzija hrvatskih učenika organizirat će se do kraja godine, a prijedlog će biti poslan nakon sastavljanja nove izraelske Vlade. Dodao je da će se do kraja 2010. organizirati i dolazak skupine izraelskih učenika kako bi vidjeli koliko je Hrvatska učinila na edukaciji o holokaustu otkako je 2004. počeo taj projekt.

Tijekom proteklih pet godina edukaciju za nastavu o holokaustu prošlo je 500 učitelja iz hrvatskih osnovnih škola, a još ih 160 pripremljeno u inozemstvu (SAD, Izrael i EU) te su oni danas prenositelji znanja učiteljima susjednih zemalja.

Primorac je izvijestio izraelske dužnosnike i o podjeli nedavno objavljene knjige Miriam Steiner Aviezer "Hrvatski pravednici" u hrvatske srednje škole. Ta će knjiga uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa biti prevedena i na engleski jezik.