KAKVA DRŽAVA

Ishodeći mirovinu, završio na policiji pa u bolnici

02.11.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Dok je rješavao uvjete za supruginu mirovinu, ludbreškog umirovljenika Ivana Kovačeka dva puta je uhitila policija, a jednom je uslijed svega što mu se događalo i hospitaliziran

'Supruga Marija radila je deset godina pa smo lani odlučili dokupiti još pet godina staža da bi mogla primati starosnu mirovinu. Zahtjev, koji smo predali HZMO-u, odobren je za svega pet dana, točnije 5. prosinca, a rješenje je poslano i nadležnoj poreznoj ispostavi koja je trebala izračunati iznos za tih pet godina', priča Kovaček.

Službeni izračun, međutim, nije stizao. Stoga je više puta posjetio ludbrešku poreznu ispostavu, pa tako i krajem veljače ove godine kada je izračunato da treba platiti 20.686 kuna. 'Izračun je bio samo na trgovačkom listu papira, pa sam 1. ožujka došao po službeno rješenje. Međutim, ne samo da nisam dobio traženi dokument, nego je po mene došla policija i zadržala me u postaji bez valjanog razloga', tvrdi Kovaček.

U policijskoj postaji, kako dodaje, oduzete su mu sve stvari, ali bez zapisnika. 'Umjesto objašnjenja zašto sam priveden, rečeno mi je da ostajem u postaji. Pozlilo mi je u prostoriji za zadržavanje, pao sam na pod, ali sam rukom ipak uspio pozvati pomoć', prisjeća se Kovaček koji napominje da je prije polaska čekao pola sata da mu se osigura policijska pratnja do bolnice.

Sutradan, nakon oporavka u varaždinskoj bolnici, liječnica je rekla da može doma. 'Nisam želio ići bez dokumenata i prikladne odjeće, a s obzirom na to da ludbreška policija nije željela doći po mene, varaždinska me policija dovezla do ludbreške policije gdje sam saznao da sam prijavljen sucu za prekršaje, koji me kaznio bez da me saslušao', veli Kovaček, kojemu je ponovno pozlilo, ali ovaj put nije završio u bolnici.

Tjedan dana nakon što je zadržan u policiji te hospitaliziran, točnije 8. ožujka, Kovačeki dobivaju obavijest HZMO-a da u roku od osam dana trebaju uplatiti 15.700 kuna za dokup pet godina staža. Ako se to ne učini, poništava se prosinačko rješenje o mirovini Mariji Kovaček.

'Budući da još nismo imali nikakav službeni izračun porezne ispostave, isti smo dan uplatili iznos koji je zatražio varaždinski HZMO
, a nedugo nakon toga supruga je počela primati mirovinu', objašnjava Kovaček. I kada su pomislili da su napokon riješili sve probleme oko dokupa staža za mirovinu, javili su se iz ludbreške porezne ispostave. I oni za dokup pet godina staža traže uplatu 15.700 kuna.

'Nismo to platili, jer smo već taj iznos dali HZMO-u, zbog čega je supruga počela i dobivati mirovinu. Nakon toga u travnju stižu tri nove koverte u kojima poreznici traže uplate dodatnih sedam tisuća kuna za dokup još tri godine staža, čime bi supruga dokupila ukupno osam godina staža. Budući da smo tražili samo pet, ni to nismo platili, pa zbog tih sedam tisuća kuna dobivamo opomena pred ovrhu. S obzirom na to da je u opomeni stajalo da se radi usklađenja javim u ludbrešku poreznu ispostavu, došao sam sredinom listopada ih uvjeravati da supruga nema nikakav dug, ali sam drugi put završio na policiji', tvrdi Kovaček.

Pozvana policija jer je ometao rad sjedeći

'Ivan Kovaček nije dužnik Porezne uprave, niti je kao stranka bio pozvan u ispostavu Ludbreg', naglašavaju iz Ministarstva financija u odgovoru na naš upit.

'Kao punomoćnik supruge Marije, u svrhu rješavanja duga za doprinose za mirovinsko osiguranje, Ivan Kovaček je već 1. ožujka kao nepozvan pristupio u prostorije ispostave Ludbreg koja je na temelju generacijske solidarnosti za osiguranike samostalne obveznike utvrdila obvezu u iznosu od 22.566,37 kuna za razdoblje od 18. prosinca 2002. do 26. veljače 2010. o čemu su poreznoj obveznici izdana rješenja koja je imenovana uredno zaprimila. Imenovani je tada, nezadovoljan dobivenim obrazloženjem, onemogućavao redovni rad voditeljice ispostave i ostalih službenika te je Policijska ispostava Ludbreg zbog ometanja, vikanja, otimanja raznih dokumenata službenicima iz ruke morala intervenirati', pojašnjavaju u Ministarstvu.

Potvrđujući da je Marija Kovaček uplatila iznos doprinosa od 15.700 kuna, upozoravaju da joj je poslana opomena zbog preostalog duga od 7.343,10 kuna.

'Kao punomoćnik svoje supruge, Ivan Kovaček pristupio je 14. listopada u ispostavu Ludbreg. Ponovno nezadovoljan obrazloženjem voditeljice ispostave o stanju duga kao i uputom da za rješavanje pitanja mora koristiti redovni pravni lijek, nastavio je sjediti u kancelariji onemogućavajući je na taj način u obavljanju službenih dužnosti, pa je zatražena intervencija policije', pojašnjavaju.