DUBROVNIK, JESEN 1991.

Kreće emitiranje dokumentarca o konvoju Libertas

01.11.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija sutra će započeti prikazivanje dokumentarne serije o konvoju Libertas i pomorskoj deblokadi Dubrovnika u jesen 1991., autorice Branke Šeparović

U tri epizode serija je posvećena dramatičnom događaju s početka Domovinskog rata, kada je na incijativu hrvatskih udruga, kulturnih institucija i pojedinaca probijena pomorska blokada Dubrovnika, koju je provodila jugomornarica. Blokada je probijena 31. listopada 1991., do kad je Dubrovnik bio u potpunoj opsadi Jugoslavenske ratne mornarice te 12.500 vojnika JNA i paravojnih postrojba.

Dokumentarna serija će pokušati prikazati čudesan događaj u kojemu su sasvim različiti ljudi na putovanju s plemenitom namjerom i pravim ciljem postali braća, svi kao jedan, ističe se u najavi serije.

'Naša je snaga bila jača od njihova oružja. Nismo se bojali jer smo bili sigurni da ćemo probiti blokadu i preživjeti', poručuje u seriji autorica, novinarka HTV-a Branka Šeparović.

Prva epizoda 'Kamen' (2. studenoga) osmišljena je kao istraživanje fenomena naroda i povijesti ispisane u kamenu.

Druga, nazvana 'Vatra' (9. studenoga), promišlja kako 'jedan narod vatru koristi kako bi zapalio baklju pred kazalištem i time označio početak predstave, a drugi iz topova i bombardera da zapali Grad'. Treći nastavak 'Barjak' (16. studenoga) govori o konvoju koji je u Dubrovnik na ratnu Festu sv. Vlaha doveo zagrebačkog nadbiskupa, 12 biskupa i 50 barjaka, župnika i župljana iz cijele Hrvatske.

Cijela dokumentacija, arhivski materijali brojnih ekipa Hrvatske televizije koje su riskirale život da bi snimile te kadrove, poslije emitiranja bit će predana Hrvatskom državnom arhivu.