GRADSKO ZEMLJIŠTE U ZAGREBU

Za Todorića 230 eura po kvadratu, a za tržište 3.200

30.10.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Aktualnu procjenu zemljišta na križanju Zagrebačke i Selske ulice, 3.200 eura po četvornom metru, valja usporediti s jednako atraktivnim, ako ne i atraktivnijim zemljištem na križanju Vukovarske i Heinzelove koje je procijenjeno na 230 eura

Zagrebačka gradska uprava tražila je gotovo 3.200 eura po metru četvornom za zemljište na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste, gdje tvrtka Allegheny Financial, nekad poznata kao Consultants grupa u vlasništvu Hypo banke, kani sagraditi poslovni neboder visok 34 kata.

Ovu informaciju javnosti je otkrio Poslovni list, pojašnjavajući da je Bandićeva administracija cijenu zemljišta procijenila na temelju bruto građevne površine koja se može graditi na predmetnom zemljištu.

Imajući u vidu tu procjenu, sad je u potpunosti jasno da je Grad Zagreb u proteklih nekoliko godina svoja atraktivna zemljišta davao za 'sitniš', zahvaljujući činjenici da nikad do sad pri procjenama zemljišta nije u obzir uzimana bruto građevna površina, piše Novi list

Aktualnu procjenu zemljišta na križanju Zagrebačke i Selske sad nam valja usporediti s jednako atraktivnim, ako ne i atraktivnijim zemljištem na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, smještenom između tamošnjeg McDonaldsa i Konzumovog supermarketa.

Zemljište na toj lokaciji Grad je prepustio u vlasništvo tvrtki Grokomp, u vlasništvu tajkuna Ivice Todorića, a zauzvrat je dobio derutnu zgradu u Mečarovoj ulici. Zemljište na iznimno vrijednoj lokaciji sudski vještak Mirko Kožulj tada je procijenio na iznos od – 230 eura po metru četvornom. Dakle, dva križanja – dvije cijene.

Na pitanje kako je moguće da je zemljište na atraktivnom križanju Todorića dopalo po cijeni od 230 eura za kvadratni metar, već dvije godine navodno odgovaraju organi gonjenja pravne države, ali odgovora nema.

Isti sudski vještak Mirko Kožulj zemljište je procjenjivao i u slučaju zamjene atraktivnih gradskih lokacija za zemljište na periferiji grada i opet je zemljište bilo procijenjeno na sumnjivo nisku cijenu, naravno na štetu Grada Zagreba. Tvrtka Studio X, podsjetimo, Gradu Zagrebu ustupila je 26.590 kvadrata u Sesvetskom Kraljevcu, a sudski vještak Kožulj procijenio ga je na 270 eura po kvadratu.

Grad je zauzvrat dao ukupno 21 tisuću kvadrata zemljišta u zagrebačkom kvartu Savica, te u trgovačkoj zoni uz Ljubljansku aveniju, u neposrednoj blizini City centra. Riječ je o iznimno atraktivnim lokacijama u srcu grada, odnosno u trgovačkom dijelu metropole, ali vještaku Kožulju to nije predstavljalo prepreku da metar kvadratni predmetnih zemljišta procijeni na iznos od 250, odnosno 320 eura.

Na koncu valja još jednom podsjetiti da USKOK već dvije godine radi na predmetu sumnjive razmjene gradskih zemljišta, ali nikakvih rezultata nema.