KOSOR ODGOVORILA GUVERNERU

'Ne znam je li Rohatinski mislio na rezanje plaća'

29.10.2010 u 15:54

Bionic
Reading

'Protiv smo dolaska MMF-a jer je stajalište Vlade RH da svoje probleme možemo rješavati sami', istaknula je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor osvrćući se na izjavu Rohatinskog da smo trebali prihvatiti pomoć MMF-a

Objašnjavajući zašto je protiv MMF-a, Kosor je navela da bi to značilo smanjivanje plaća i mirovina, kao i socijalnih davanja poput rodiljnih naknada i doplatka, koji iznose oko četiri milijarde kuna.

'Stajališta smo da se to nije trebalo smanjivati. A kada je bio došao MMF, podsjećam vas, onda je to bila jedna od prvih mjera: smanjivanje plaća u državnim i javnim službama, ali i svih socijalnih davanja. Isto tako, drastično bi se smanjila prava branitelja te ratnih vojnih invalida. Ne znam je li gospodin Rohatinski i na to mislio, pa će valjda to kasnije objasniti', rekla je Kosor.

U aktualnoj situaciji, kako je dodala, koalicija se dogovorila da ne bi bilo dobro u rebalansu za ovu godinu smanjivati plaće i mirovine jer bi se dodatno urušavao standard građana i potrošnja.

'To je zatvoreni krug. Ako ljudi imaju sve manje novca, onda i manje troše, a to se odražava na gospodarstvo gdje bilježimo rast industrijske proizvodnje, izvoza, dok se uvoz smanjuje. Dakle, ima naznaka da Hrvatska polako ali sigurno dolazi na put izlaska iz krize', pojasnila je Kosor napominjući da je otvorena za svaku raspravu te je pozvala sve koji mogu nešto učiniti za jačanje gospodarstva i izvoza da 'skupe glave'.