Hrvatska CIJENA VEĆE SIGURNOSTI

Centar Zagreba pokrivat će 225 kamera

  • Autor: tportal.hr
  • 12.2.2009 11:47:37
  • 12.2.2009 11:26:21

Nesavjesni vozači koji nepropisno parkiraju svoja vozila, vandali koji grafitima nagrđuju gradske fasade, huligani koji se tuku u gradskim parkovima, provalnici i kradljivci u svibnju će dobiti novog 'neprijatelja' - 225 videokamera koje će danonoćno motriti sve Zagrepčane i pratiti ih u stopu

ZAGREB - Supermoderne kamere, svaka u vrijednosti od oko 70.000 kuna, bit će postavljene na najopasnija gradska raskrižja, stupove javne rasvjete, tramvajske stanice te u poslovne i stambene objekte, piše Jutarnji list.

'Oku' Zagrebparkinga, koji je osmislio i financirao ovaj projekt, uskoro više ništa neće moći promaknuti, a iz centra opremljenog videozidom, koji će najvjerojatnije biti smješten u Jagićevoj ulici, prometni će redari u suradnji s policijom nadzirati gotovo cijeli grad. Policija će pak moći mnogo brže intervenirati, primjerice, u slučaju prometnih nesreća, a više nitko neće moći pobjeći s mjesta događaja i proći nekažnjeno.

Naime, mogućnosti kamera su impresivne pa se rotacijom i zumiranjem lako mogu pročitati registarske oznake prekršitelja. Isto se odnosi i na nepropisno parkiranje pa će prometni redari koji će uskoro krenuti na obuku u suradnji s policijom identificirati prekršitelje i kazne im slati na kućne adrese.

Natječaj za ovaj 14 milijuna kuna vrijedan projekt je u tijeku, a prema idejnom rješenju koje je ekskluzivno dobio Jutarnji list, kamere će biti postavljene na Trgu bana Jelačića, kod pošte na Glavnom kolodvoru, u Staroj Vlaškoj, na Trgu Maršala Tita, Trgu burze, u svim ulicama centra i u blizini Ribnjaka u kojem je prije 11 mjeseci nasmrt izboden 18-godišnji Frano Despić. Time bi osim što bi obavljale svoju primarnu zadaću, kontrolu parkiranja u gradu i protočnosti prometa, kamere mogle postati jedan od zahvalnijih 'saveznika' zagrebačkoj policiji.

Osim na stupovima javne rasvjete, semaforima i tramvajskim stanicama, kamere će se postavljati i na stambene objekte.

Načelnik PU zagrebačke Branko Peran ističe da iako se videozapisi ne mogu upotrebljavati kao dokaz u sudskom postupku, mogu pomoći policiji u pronalasku počinitelja kaznenih djela.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još