KAOS U AGENCIJI ZA LIJEKOVE

Isti lijek sa i bez recepta

29.10.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Agencija za lijekove zabranila je slobodnu prodaju Voltarena i Ketonala, koji se može dobiti samo na recept, dok neke lijekove iz iste skupine građani mogu sami kupiti

Zbog rupa u regulativi za neke lijekove koji pripadaju istoj skupini vrijede različita pravila. Tablete poput Neofena ili Nurofena, koje sadrže ibuprofen, spadaju, primjerice, u bezreceptne lijekove, a Brufen i Ibuprofen, lijekovi praktički istog sastava, smiju se izdavati samo na recept, piše Novi list.

Lijekovi koji sadrže do 200 miligrama ibuprofena mogu se dobiti bez recepta u slobodnoj prodaji, no takvo je odobrenje dobio i Neofen forte koji sadrži 400 miligrama ibuprofena.

'Neki su proizvođači lijekova, poput Belupa, uspjeli neke svoje lijekove registrirati kao bezreceptne, pa smo došli u kontradiktornu situaciju da farmaceut koji pacijentu proda Neofen ne krši propise, a ako mu proda Brufen krši propise, iako se radi o istom lijeku', rekao je za Novi list Mato Portolan, predsjednik ljekarničke komore.

Trend je u Europi i svijetu, a sve više i u Hrvatskoj, da se što više lijekova izdaje bez recepta jer se tako smanjuje teret državnog sustava financiranja lijekova. Oba su tržišta, pokazuju izvješća o potrošnji lijekova, jednako unosna, pa je tako prošle godine HZZO na Voltarene potrošio 32 milijuna kuna, a građani u ljekarnama na isti su lijek potrošili još 22 milijuna kuna.