NERAZRIJEŠEN POLANČECOV ČVOR

Čija je Željezara Split i tko će plaćati odštetu?

28.10.2010 u 20:23

Bionic
Reading

Dok su u Fondu za privatizaciju iščekivali odgovor Zlomrexa je li voljan vratiti Željezaru Split za jednu kunu, HTV javlja da im se obratio britanski fond rizičnog kapitala Carlson Private Equity kao vlasnik Željezare, a u Zlomrexovom se priopćenju javno po prvi put otkriva mogućnost ogromne naknade koju bi Hrvatska mogla platiti Zlomrexu, zahvaljujući Damiru Polančecu

'Carlson Private Equity zakoniti je vlasnik 95,86% dionica Željezare Split te stoga svaka odluka koja bi se ticala budućnosti te kompanije mora biti donesena u dogovoru s nama, a ne sa Zlomrexom', tvrde u tom fondu, a prenosi HTV.

Nakon što su, drže, proteklih mjeseci djelovali u dobroj vjeri, sad su se našli u situaciji u kojoj će im biti potrebna sudska zaštita.

Što se pak tiče Zlomrexove ponuda za Željezaru, eto i tu jedne neočekivane 'poslastice'.

Oni u svojem priopćenju vezano uz sporazum između Vlade RH, Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva i Zlomrexa iz listopada 2009. godine ističu da će prihvatiti odluku arbitražnog tribunala o naknadi - u rasponu od 1 eura do 10 milijuna eura

No danas je prvi put da se uopće javno spominje tako nešto u tom sporazumu, potpisanom prije više od godinu dana. HTV neslužbeno doznaje da je njime predviđena odšteta Zlomrexu od 10 milijuna eura, a svoj je potpis na njega u posljednjim danima svojega mandata stavio Damir Polančec

Poljski je Zlomrex, naime, u današnjem priopćenju iznio Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) svoj prijedlog razrješenja vlasničkih odnosa u Željezari Split, a ne prihvatili li HFP taj prijedlog, iz Zlomrexa navode da mogu prihvatiti rješenje iz ponude HFP-a od 12. listopada, 'no ne uz simboličnu naknadu od jednu kunu već za iznos naknade od pet milijuna eura'Zlomrex je 'pažljivo pratio nedavne aktivnosti radnika Željezare Split te će upotrijebiti najbolje napore kako bi se ispunili zahtjevi radnika društva te zaštiti interesi društva', navode iz poljske tvrtke i potom iznose svoj prijedlog HFP-u u dvije točke

U prvoj navode da će Zlomrex odmah prenijeti dionice Željezare koje drži te sve tražbine koje ima prema Željezari (otprilike 11 milijuna eura) na HFP 'za simboličnu naknadu od jednog eura pod uvjetom da HFP oslobodi Zlomrex svih potraživanja koja mogu proizaći iz Ugovora o privatizaciji, uključujući, ali ne ograničavajući se na zahtjeve HFP-a za naplatu bilo kojeg korporativnog jamstva koje je izdao Zlomrex u korist HFP-a sukladno Ugovoru o privatizaciji'.

'Vezano za sporazum između Vlade Republike Hrvatske - Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Zlomrexa iz listopada 2009. godine, Vlada Republike Hrvatske, HFP i Zlomrex će prihvatiti odluku arbitražnog tribunala o naknadi (u rasponu od 1 euro do 10 milijuna eura)', druga je točka prijedloga Zlomrexa.

Dodaje se pritom da 'arbitražni tribunal nadležan za ovaj spor može biti bilo koji od tribunala navedenih u bilateralnom Ugovoru između Republike Poljske i Republike Hrvatske o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja sklopljenom 1995. godine, ili bilo koji drugi nezavisni arbitražni tribunal kojeg izaberu stranke u arbitražnom postupku'.

'Zbog svega gore navedenog, mišljenja smo da je ovaj prijedlog najpravičnije rješenje', navode iz poljske tvrtke.

'Ukoliko HFP ne prihvati gore navedeni prijedlog Zlomrexa iz bilo kojeg razloga, Zlomrex može prihvatiti rješenje iz ponude HFP-a od dana 12. listopada 2010. godine, no ne za simboličnu naknadu od 1 kunu već za iznos naknade od 5 milijuna eura', zaključuje se u priopćenju Zlomrexa upućenom putem jednog zagrebačkog odvjetničkog društva.

HFP je Zlomrexu iznio dva prijedloga rješenja vlasničkih odnosa, prvi je sporazum o mirnom raskidu ugovornog odnosa u kojemu je ponuđeno da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari od 82,5 milijuna kuna te sve dionice preda HFP-u za jednu kunu, a zauzvrat će Fond odustati od naplate korporativnog jamstva u iznosu od 87 milijuna kuna, a druga je opcija naplata potraživanja korporativnih jamstava, vjerojatno sudskim putem.

Zlomrex se o tom prijedlogu trebao izjasniti do 20. listopada, no do tog se roka nije očitovao, već je dan kasnije priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu HFP-a za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split te da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o ponudi HFP-a.