EUROPSKI IPA FOND

Počela izrada sustava prognoza poplava na Dravi

28.10.2010 u 15:36

Bionic
Reading

Hrvatskim vodama na prvom natječaju prekograničnog fonda IPA Hrvatska-Mađarska odobrena su četiri projekta kojima će financirati hidrotehničke radove, intelektualne usluge, opremu i razvoj novog sustava za prognozu poplava na Dravi. Četiri projekta ukupne su vrijednosti 3,3 milijuna eura od čega polovica pripada hrvatskoj, a druga polovica mađarskoj strani. Europska unija u projektima sudjeluje sa 85 posto sredstava

Na današnjem predstavljanju u Osijeku rečeno je da će u okviru projekta 'Razvoj sustava za prognozu poplava na rijeci Dravi' izraditi baze podataka koje će služiti za kompjutorski model prognoze poplava. Projekt je počeo u svibnju, a do kolovoza sljedeće godine napravit će se studija postojećeg sustava prognoziranja poplava, aerofotogrametrijske snimke i jednodimenzionalni hidraulički model rijeke Drave.

'Na Dravi postoje 23 hidrocentrale. U Hrvatskoj tri, Sloveniji osam, a ostale su u Austriji. Problem nastaje kada se njihove akumulacije i vodu ispuste u Dravu. Mi moramo znati na vrijeme kada će se to dogoditi i koliko vode dolazi nizvodno', rekao je Igor Biglbauer, u HV-u zadužen za ovaj projekt.

Biglbauer kaže da će se u novi sustav unositi i ostali podaci, poput količina padalina i topljenja snijega u Alpama. 'Europski standard je vrijeme prognoziranje poplava u sljedećih šest dana.', kaže Biglbauer.

Za sustav prognoze u dvije zemlje EU je odobrio 252 tisuće eura, a drugi projekt produbljivanja i razmuljivanja Boroš Drave kod Belišća i Dravakereszturi'sa u Mađarskoj stajat će oko 300 tisuća eura, u obje države.

Partnerska organizacija u tri projektima u Mađarskoj je Direkcija za zaštitu okoliša i voda južnog Podunavlja (DD Kovizig) iz Pečuha. S njima će HV izraditi i dvojezični leksikon hidrotehničkih pojmova, što je treći projekt za koji je u okviru IPA-e odobreno 90 tisuća eura. Četvrti projekt je 'Revitalizacija i razvoj krajolika riječnih ekosustava na području Drave i Dunava' u kojem su Hrvatske vode partner Nacionalnom parku Dunav-Drava iz Mađarske.