VUKOVARSKI PRAVAŠI

'Tadićev posjet ima tendenciju izjednačiti žrtve i agresora'

28.10.2010 u 15:31

Bionic
Reading

HSP Dr. Ante Starčević smatra da najavljeni dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar nije organiziran u pogodnom trenutku, odnosno u vrijeme kad se, kao i svake jeseni, cijela Hrvatska, a posebice Vukovar, prisjeća tragičnih događanja iz 1991. godine i odaje počast najmilijima kojih više nema

'Osim odlaska na Ovčaru, gdje očekujemo da će srbijanski predsjednik svakako zatražiti oprost u ime svojih sunarodnjaka koji su počinili stravične zločine nad nedužnim hrvatskim braniteljima i civilima, najavljen je i odlazak obaju predsjednika i u Paulin Dvor, mjesto stradanja Srba. Svakoj nevinoj žrtvi treba odati pijetet, bez obzira kojem narodu pripadala, ali posjet Vukovaru, mjestu najvećeg stradanja hrvatskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, ne bi trebalo povezivati sa ostalim mjestima stradanja civila jer se na taj način šalje poruka da svi snosimo jednaku krivicu za veliki broj žrtava u Domovinskom ratu', stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednica stranke Ruža Tomašić i predsjednik vukovarskog ogranka Marijan Pavliček.

Iz HSP-a Dr. Ante Starčević izražavaju nadu da će se 'dolazak srbijanskog predsjednika iskoristiti i za raspravu o ratnoj odšteti koju Srbija treba isplatiti za razaranje Vukovara i drugih mjesta u Hrvatskoj, ali i ratnoj odšteti svim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i obiteljima onih koji su svoje živote izgubili u tim srpskim kazamatima'. Na kraju, očekuju i istinu o svima koji se još vode kao nestali.

Istodobno je iz druge stranke pravaške orijentacije, HSP-a i njezinog predsjednika Danijela Srba stigla najava organiziranja mirnog prosvjeda u povodu Tadićevog dolaska u Vukovar na kojem će pravaši zatražiti da se 'Tadić ispriča zbog srpskih zločina, a ne samo da izrazi sućut žrtvama i njihovim obiteljima'. 'Neprihvatljivo je uspoređivati Vukovar i Paulin Dvor. Žalimo zbog svih nevinih žrtava, ali Paulin Dvor bio je eksces, a ne pravilo. Osim toga, zbog tog su zločina podignute optužnice, za razliku od zločina koji su počinjeni u okolnim selima', upozorio je Srb.