REGULACIJA PROMETA U ZAGREBU

Izbjegnite kaos na cestama prema grobljima

28.10.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Gužva na zagrebačkim cestama u blizini groblja počela je već danas. Iako je blagdan Svih svetih tek u ponedjeljak, posebna regulacija prometa u Zagrebu stupa na snagu već u petak. Stoga provjerite kojim ulicama će promet biti zatvoren te kako doći do groblja

Blagi režim regulacije prometa stupa na snagu u petak, dok će se stroga regulacija prometa provoditi u nedjelju i ponedjeljak. U zoni groblja Markovo polje posebna regulacija vrijedi još od 23. listopada. Zabrana pristupa grobljima ne vrijedi samo za vozila ZET-a, taksije, vozila invalida i ona s posebnim dozvolama.

Stroži režim
KOJIM ULICAMA JE ZABRANJEN PROMET?

Mirogoj

U petak, 29. listopada, subotu, 30. listopada od 7.30 do 20 sati i utorak, 2. studenogqa od devet do 20 sati, bit će na snazi zabrana prometa u Aleji H. Bollea, te Mirogojskom, od rotora do Remetske ceste.  Na dane 31. listopada i 1. studenoga od 7.30 do 21 sat zabrana prometa uspostavit će se u Aleji H. Bollea, Mirogojskom, od Rockefellerove do Aleje Hermana Bollea, te Remetskom cestom do Kamenitog stola.

U nedjelju i ponedjeljak od 7.30 do 21 sat bit će zabranjen promet slijedećim ulicama: Kaptol, Vlaškom od Palmotićeve do Bakačeve, Bakačevom i Cesarčevom. U ulici Nova Ves, od Vrančićeve do Degenove, uvodi se jednosmjerni promet u smjeru prema jugu i bit će u cjelodnevnoj primjeni tijekom 31. listopada i 1. studenoga 2010. godine. Skretanje iz Ribnjaka u Degenovu bit će zabranjeno.

U zoni Srebrnjak u nedjelju i ponedjeljak od 7.30 do 21 sat bit će uspostavljena zabrana prometa Bijeničkom cestom od Srebrnjaka do kućnog broja 144 na Lašćinskoj cesti te od Lašćinskog Borovca do Bijeničke.

Jednosmjeran promet uvodi se u Bijeničkoj, od Aleje H. Bollea do Srebrnjaka (smjer sjever), kao i u ulici Srebrnjak od Bijeničke do kružnog toka na Petrovoj. Desno skretanje iz kružnog toka u Petrovoj ulici u ulicu Srebrnjak bit će zabranjeno.

Miroševec

U zoni groblja Miroševec u subotu i utorak od 7.30 do 20 sati bit će na snazi zabrana prometa u Aleji tišine. U nedjelju i ponedjeljak od 7.30 do 20 sati uvodi se zabrana prometa u Oporovečkoj od Ljubijske do Grižanske, u Grižanskoj ulici od Oporovečke do Deanovićeve, u Aleji tišine, Mirnoj ulici, Mramornom prilazu, u zoni raskrižja Stara Oporovečka, Oporovečka, Grižanska te na raskrižjima svih ulica koje izlaze na Grižansku između Malekove i Oporovečke. Određuje se jednosmjeran i promet ulicom M. Deanovića u smjeru istoka.

Markovo polje

U nedjelju i ponedjeljak od šest do 19 sati bit će zabranjen promet u Vugrovečkoj od Varaždinske do parkirališta na Markovom polju te u Aleji mira, od Zlatarske do parkirališta na Markovom polju. Od subote do utorka od šest do 19 sati bit će zabranjeno parkiranje na parkiralištu kod groblja, a od 23. listopada do 2. studenoga i u zoni raskrižja Zlatarske i Aleje mira.  U subotu u vremenu od šest do 19 sati određuje se jednosmjerni promet u Aleji mira i Vugrovečkoj ulici u smjeru istoka.

Na svim izvanrednim ZET-ovim autobusnim linijama vrijede redovite karte i pokazi, dok se u nedjelju i ponedjeljak do groblja može doći i izvanrednim taksi linijama na sljedećim relacijama: Cesarčeva – Mirogoj/Krematorij i obratno te Dubrava (terminal ZET-a) – Miroševec i obratno. Cijena jedne vožnje je 30 kuna.

KAKO DO GROBLJA?

Od subote do utorka prema zonama glavnih gradskih groblja Mirogoj, Miroševec i Markovo polje i manjim lokalnim grobljima linije javnog gradskog prijevoza putnika bit će pojačane dodatnim kapacitetima, dok će se u nedjelju i ponedjeljak primjenjivati posebna organizacija prijevoza prema glavnim gradskih grobljima.

Mirogoj

Za groblje Mirogoj (Krematorij), od osam do 20 sati prometovat će posebne direktne autobusne linije, s polaznim stajalištem na Kaptolu. Ulaz putnika na Mirogoju bit će ispred mrtvačnice, a na Krematoriju 20 metara južnije od pješačkog prijelaza, koji se nalazi kod ulaznog stajališta redovne autobusne linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij. Ulazak i izlazak putnika za smjer u pravcu Krematorija će se obavljati i u Remetskoj cesti nasuprot kućnog broja jedan. Od osam do 20 sati uspostavit će se također izvanredna autobusna linija Kvaternikov trg - Srebrnjak.

Ulazak putnika u autobuse za Srebrnjak obavljat će se na terminalu Kvaternikov trg (Heinzelova ulica), na peronu autobusne linije 201 Kaptol – Kvaternikov trg. Ulaz putnika u autobuse na Srebrnjaku obavljat će se na autobusnoj okretnici u zoni raskrižja Bijenička cesta/Srebrnjak, a izlaz na istočnoj strani raskrižja Bijenička cesta/Srebrnjak. Kao usputno stajalište koristit će se postojeće autobusno stajalište Srebrnjak/Petrova ulica.

Na dan 31. listopada i 1. studenoga u vremenu od osam do 20 sati privremeno se ukidaju redovne autobusne linije broj: 106 Kaptol - Mirogoj - Krematorij, 201 Kaptol – Kvaternikov trg, 238 Kaptol – Kozjak, 206 Dubrava - Miroševec i 210 Dubrava - Studentski grad - Klin.

Linija broj 203 Svetice – Vinec – Krematorij i 226 Svetice - Barutanski jarak – Kaptol skraćuju se te će prometovati od Svetica do Remeta.

Linija broj 105 Kaptol – Britanski trg promijenit će trasu te će prometovati relacijom: Kaptol - Degenova – Medveščak – Gupčeva zvijezda - Vrančićeva i dalje svojom redovnom trasom, a u smjeru Kaptola prometuje redovnom trasom.

Markovo Polje

Blaži režim

Linija 207 Srebrnjak - Rim - Srebrnjak prometovat će djelomično izmijenjenom trasom na relaciji Kozjak - Rim - Kozjak; Kozjak - Rebar - (desno) Lašćinska - (desno) Bijenička - redovna trasa do raskrižja Bijenička/Lašćinska - (lijevo) Lašćinska - (lijevo) Rebar - Kozjak.

Miroševec

Za groblje Miroševec, od osam do 20 sati, uspostavlja se posebna direktna autobusna linija 299 Dubrava - groblje Miroševec, s ulaskom putnika u Aveniji G. Šuška (istočna strana kolnika – sjeverno od izlaza iz terminala Dubrava).

Polazno stajalište posebne autobusne linije u povratku s groblja Miroševec bit će na sjevernom dijelu kolniku stare Oporovečke ulice, i to na dijelu od Mramornog prilaza do Aleje tišine. Linija broj 223 Dubrava - Trnovčica – Dubec promijenit će trasu, te će prometovati trasom u smjeru terminala Dubrava, kako slijedi: terminal Dubec - Dubečka – A. Nuića - Stadlerova - Trnovčica - Klin – Koledinečka – Dankovečka – ulica Dubrava – terminal Dubrava, a u povratku istom trasom.

Za groblje Markovo Polje u nedjelju i ponedjeljak, od 7.30 do 19 sati, uspostavlja se izvanredna autobusna linija 298 Dubec - Markovo polje koja će prometovati na trasi: Terminal Dubec – Zagrebačka – Varaždinska - Vugrovečka – Aleja Mira - groblje Markovo Polje (parkiralište za osobne automobile na groblju). Usputna stajališta na liniji bit će u Sesvetama (Zagrebačka - Bistrička u smjeru Dupca i Luka u smjeru iz Dupca) i u Popovcu (Vugrovečka – Varaždinska), u oba smjera.

Osim izvanredne autobusne linije Dubec - Markovo Polje za prijevoz do groblja Markovo Polje građani mogu koristiti i redovite autobusne linije ZET-a, koje prometuju od terminala Dubec (261 Dubec – Sesvete – Goranec, 262 Dubec – Sesvete - Planina Donja i 263 Dubec – Sesvete – Kašina – Planina Gornja).

Na dane 23. listopada do 30. listopada i 2. studenoga 2010. po potrebi se uspostavlja izvanredna autobusna linija od Dupca do raskrižja ulica Zlatarska – Aleja mira, s okretištem uz izgrađeni nogostup ispred cvjećarne, gdje će se obavljati i ulaz i izlaz putnika.