LIJEPO NAŠE PRAVOSUĐE

Sramotne kazne ubojicama Luke Ritza!

26.10.2010 u 09:03

Bionic
Reading

Trojci maloljetnika koji su fizički napali i teško ozlijedili Luku Ritza, zbog čega je u konačnici i preminuo, na kaznenom odjelu za mladež Općinskog suda u Zagrebu izrečene su nepravomoćne presude

R. L. kojeg se teretilo za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama dobio je godinu dana maloljetničkog zatvora.

M. K. dobio je odgojnu mjeru koja može biti u rasponu od posebne obveze, upućivanja u centar za odgoj, pojačane brige i nadzora, pojačane brige i nadzora uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanja u odgojnu ustanovu, upućivanja u posebnu odgojnu ustanovu, pa do upućivanja u odgojni zavod.

Protiv J. J. je obustavljen postupak jer mu je zbog drugog postupka već određena najviša mjera izdržavanja kazne u odgojnom zavodu, čime sud smatra da će se ispuniti svrha kažnjavanja.

Prema riječima glasnogovornika suda Dražena Kevrića, svima su izrečene maksimalne kazne.

'Jednom maloljetniku, u odnosu na kojeg su ispunjeni zakonski uvjeti, izrečen je maloljetnički zatvor kao najstroža sankcija. Drugom maloljetniku je izrečena odgojna mjera budući se on teretio za počinjenje kaznenog djela nasilničkog ponašanja, pa primjena maloljetničkog zatvora u odnosu na njega nije moguća.

U odnosu na trećeg maloljetnika sud je prihvatio prijedlog stručne službe i tužiteljice te obustavio postupak jer se taj maloljetnik već gotovo godinu dana nalazi u odgojnom zavodu pa nije svrhovito izricanje odgojne mjere budući se najteža odgojna mjera prema njemu već primjenjuje, a ne može se izreći maloljetnički zatvor', kazao je Kevrić

Zbog izrečene kazne R. L.-u njegov odvjetnik Krešimir Škarica najavio je žalbu Županijskom sudu te izrazio želju da se ovakav postupak više nikad ne vodi pred hrvatskim pravosuđem i nadu da će roditelji, škola i društvo ubuduće više napraviti po pitanju odgoja djece.

Luku Ritza i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine napali su danas osuđeni huligani. Dvanaest dana nakon premlaćivanja Luka se srušio u kupaonici i preminuo od izljeva krvi u mozak. Iako je presuda trebala biti izrečena ranije, to se dogodilo tek danas zbog prijepora između medicinskih vještaka.

Zagrebački vještaci smatrali su da je Luka umro od aneurizme, koja obdukcijom nije utvrđena. Vještaci iz Splita tvrdili su pak da je Luka preminuo nasilnom smrću tj. zbog ozljeda od udaraca koje je zadobio.

Sudac je oko podijeljenih mišljenja zatražio i treće vještačenje, liječnika iz Rijeke. Oni su potvrdili nalaz iz Splita da je Luka preminuo od posljedica premlaćivanja.